ΗΠΑ: Πέθαναν 47.000 άνθρωποι από υπερβολική δόση ηρωίνης και αναλγητικών

ΗΠΑ: Πέθαναν 47.000 άνθρωποι από υπερβολική δόση ηρωίνης και αναλγητικών

Ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση ηρωίνης και αναλγητικών το 2014 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Πάνω από 47.000 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας υπερβολικής δόσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 2014, αριθμός-ρεκόρ που οφείλεται στην ταχύτατα αυξανόμενη χρήση ηρωίνης και αναλγητικών, σύμφωνα με μια έκθεση των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από υπερβολική δόση ήταν μιάμιση φορά υψηλότερος σε σύγκριση με τον απολογισμό των ανθρώπων που πέθαναν σε τροχαία δυστυχήματα το 2014, τονίζουν τα CDC, μια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών αυξήθηκε κατά 14% μέσα σε μόλις έναν χρόνο και οι ουσίες αυτές ενοχοποιούνται για τους 6 θανάτους στους 10 από υπερβολική δόση.

Στα οπιοειδή κατατάσσονται τόσο η ηρωίνη όσο και τα αναλγητικά.

Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν «συναγερμό», υπογράμμισε ο διευθυντής των CDC Τομ Φρίντεν.

«Η επιδημία των οπιοειδών αποδεκατίζει αμερικανικές οικογένειες και κοινότητες. Για να μειώσουμε αυτές τις τάσεις και να σώσουμε ζωές, πρέπει να κάνουμε περισσότερα στο πεδίο της πρόληψης και να προσφέρουμε υποστήριξη και θεραπεία» στα πρόσωπα που είναι εξαρτημένα, συνέχισε ο Φρίντεν.

Από το 2000 ως το 2014 οι θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ ανήλθαν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο, ενώ το ποσοστό των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών τριπλασιάστηκε.

Τα αναλγητικά και η ηρωίνη έχουν παρόμοια δράση. Όταν εξαρτημένοι ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν επαρκή δόση αναλγητικών, στρέφονται συχνά στην ηρωίνη, που είναι λιγότερο ακριβή και πιο εύκολο να βρεθεί.

Φάρμακα όπως η οξυκωδόνη και η υδροκωδόνη είναι τα οπιοειδή αναλγητικά που συνταγογραφούνται περισσότερο και «συνεχίζουν να προκαλούν περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο οπιοειδές», σύμφωνα με τα CDC.

Τα δύο αναλγητικά αυτά προκάλεσαν 9% περισσότερους θανάτους το 2014 εν συγκρίσει με το 2013. Η αύξηση των θανάτων σε ενηλίκους όλων των ηλικιακών φασμάτων, ανεξαρτήτως φύλου.

Από υπερβολική δόση ηρωίνης πέθαναν 10.574 άνθρωποι στις ΗΠΑ το 2014, αριθμός αυξημένος κατά 26% εν σχέσει με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η χρήση φαιντανύλης, ενός ισχυρού αναλγητικού το οποίο συνταγογραφείται κυρίως για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, εμπλουτισμένης με ηρωίνη για να γίνει πιο ισχυρή, είναι η αιτία πολλών χιλιάδων θανάτων κάθε χρόνο.

Πέρα από τις εκστρατείες πρόληψης, οι οποίες απευθύνονται και στους γιατρούς, όλο και περισσότερο οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταφεύγουν στη χρήση ναλοξόνης, μιας ουσίας που μπορεί να αποτελέσει κατά συνθήκη αντίδοτο για την υπερβολική δόση.

SHARE:

24Media Network