ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ – 11 οι νεκροί

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ – 11 οι νεκροί
Νεκροί και τραυματίες σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ μετά από εισβολή ενόπλου AP

"Όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν" φέρεται να φώναζε ο δράστης μπαίνοντας στη συναγωγή, που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτη. Έξι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι αστυνομικοί. Συνελήφθη ο ένοπλος.

Τραγωδία στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, στις ΗΠΑ καθώς 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε συναγωγή ενώ υπάρχουν και έξι τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι αστυνομικοί. Τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας της πόλης.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον δράστη. Το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA αναφέρει ότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένοπλος, που είναι λευκός γεννημένος το 1972, μπήκε μέσα στη συναγωγή φωνάζοντας “όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν”.

Πυροβολισμοί σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ google earth

 

Ο άνδρας, που φέρεται να κρατούσε ένα AR-15 και ένα πιστόλι Glock, ταμπουρώθηκε μέσα στο κτίριο και στη συνέχεια συνελήφθη. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας του να είναι άγνωστη.

Στη συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί (τοπική ώρα).

«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι “Τα περιστατικά στο Πίτσμπουργκ είναι πολύ πιο καταστροφικά απ’ ό,τι εκτιμούνταν. Μίλησα με τον δήμαρχο και τον κυβερνήτη για να τους ενημερώσω ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι και θα είναι, μαζί τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα