ΗΠΑ: Ρωσία και Ιράν προσπαθούν να “επηρεάσουν” ψηφοφόρους

ΗΠΑ: Ρωσία και Ιράν προσπαθούν να “επηρεάσουν” ψηφοφόρους
Εκλογές στις ΗΠΑ (Αρχείο) AP

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν τις δύο χώρες ότι υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων και αποπειράθηκαν να τους εκφοβίσουν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ κατηγορεί τη Ρωσία και το Ιράν ότι υπέκλεψαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών ψηφοφόρων και αποπειράθηκαν να τους εκφοβίσουν και να τους επηρεάσουν ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το Ιράν έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό «να εκφοβιστούν ψηφοφόροι, να υποκινηθούν κοινωνικές ταραχές και να κατασυκοφαντηθεί ο πρόεδρος Τραμπ», υποστήριξε ο Ράτκλιφ, κατά τη διάρκεια βιαστικά οργανωμένης συνέντευξης Τύπου.

Μόσχα και Τεχεράνη επιδίδονται «σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη όσον αφορά τις εκλογές μας (…) Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεδομένα εκλογικών καταλόγων αποκτήθηκαν από το Ιράν και, χωριστά, από τη Ρωσία», επέμεινε.

«Τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ξένους παράγοντες για να αποπειραθούν να στείλουν ψευδείς πληροφορίες σε ψηφοφόρους εγγεγραμμένους σε καταλόγους, ελπίζοντας να σπείρουν σύγχυση, να προκαλέσουν χάος και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία», συνέχισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του Ράτκλιφ έγιναν μετά τις καταγγελίες ψηφοφόρων των Δημοκρατικών πως έλαβαν απειλητικά μηνύματα που τους απευθύνονται προσωπικά εξ ονόματος των «Proud Boys» («Περήφανων αγοριών»), μιας περιθωριακής ακροδεξιάς οργάνωσης. Τα μηνύματα είχαν στόχο να τους εκφοβίσουν για να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Ούτε ο Ράτκλιφ, ούτε ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Κρίστοφερ Ρέι, που συμμετείχε στη συνέντευξη, εξήγησαν πώς απέκτησαν τα δεδομένα αυτά η Ρωσία και το Ιράν, ούτε διευκρίνισαν το πώς τα χρησιμοποίησε ή θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει η Μόσχα. Ο Ρέι διαβεβαίωσε ότι το αμερικανικό εκλογικό σύστημα παραμένει ασφαλές και «ανθεκτικό», όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε ωστόσο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η έρευνα που διενεργείται για τα μηνύματα με υπογραφή Proud Boys βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω τους.

Τα περισσότερα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων είναι δημόσια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα