ΗΠΑ: Σοβαρός κίνδυνος στάσης πληρωμών – Ο Μπάιντεν καλεί το Κογκρέσο να δώσει λύση

ΗΠΑ: Σοβαρός κίνδυνος στάσης πληρωμών – Ο Μπάιντεν καλεί το Κογκρέσο να δώσει λύση
Λευκός Οίκος istock

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να κηρύξουν στάση πληρωμών, καθώς έχουν υπερβεί το νόμιμο όριο του χρέους. Ο Τζο Μπάιντεν αρνείται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ καλούνται να έρθουν σε συμφωνία με την αντιπολίτευση, προκειμένου να αποφευχθεί κήρυξη στάσης πληρωμών, μετά την υπέρβαση του νόμιμου ορίου του χρέους της χώρας.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε πως “δεν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις” με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της.

“Δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό”, επέμεινε η εκπρόσωπος της Αμερικανικής προεδρίας, Καρίν Ζαν-Πιερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ ενδέχεται να γίνει κρίσιμη πολύ γρήγορα.

Εκτίμησε πως είναι “συνταγματική ευθύνη” του Κογκρέσου να ενεργήσει, υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων και “άνευ όρων”. Το ζήτημα δεν είναι δυνατό να “χρησιμοποιείται για πολιτικούς ελιγμούς”, πρόσθεσε η κυρία Ζαν-Πιερ. Το Αμερικανικό Κογκρέσο, δυνάμει κανόνα που δεν έχει παρόμοιο σε καμιά άλλη ανεπτυγμένη οικονομία, καλείται να ψηφίζει συχνά για να αυξάνεται το όριο του δημοσίου δανεισμού της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως.

Χωρίς αυτό, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, με άλλα λόγια να πάψουν να τηρούν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής οφειλών και τόκων σε κάποιους πιστωτές, κάτι που θα οδηγούσε την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητο έδαφος.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, οι υπηρεσίες της θα αρχίσουν ήδη από σήμερα να θέτουν σε εφαρμογή “έκτακτα” μέτρα για να αποφευχθεί προσωρινά το εφιαλτικό σενάριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία παραμένει στα χέρια των Δημοκρατικών, απειλούν να παίξουν με τον χρόνο για να αναγκάσουν τον πρόεδρο να κάνει πίσω για ορισμένες κατηγορίες δαπανών.

Το τρέχον όριο δανεισμού, που ανέρχεται στα 31,38 τρισεκ. δολάρια, ορίστηκε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2021, έπειτα από τεταμένες διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν αυξήσει ή αναστείλει την ισχύ του ορίου αυτού 78 φορές από το 1960, τις περισσότερες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα