ΗΠΑ: Τι θα συμβεί αν όντως συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ώρες

ΗΠΑ: Τι θα συμβεί αν όντως συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ώρες
Ντόναλντ Τραμπ AP

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι να επιβεβαιωθεί ή όχι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα συλληφθεί την Τρίτη, κάτι που, αν συμβεί, θα έχει πολιτικές και εθνικές επιπτώσεις.

Αναταράξεις στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ έχει προκαλέσει η ανάρτηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την… επικείμενη -κατά τον ίδιο- σύλληψή του, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 21/03, μετά από έρευνα του εισαγγελέα για πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 για να εξασφαλιστεί η σιωπή της.

Προφητεία ή όχι, αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, ενώ κάτι τέτοιο αναμένεται να έχει τεράστιες πολιτικές και εθνικές επιπτώσεις.

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Τραμπ;

Το 2016, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, της οποίας το αληθινό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης και ισχυρίστηκε πως διατηρούσε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Η ομάδα του Τραμπ έλαβε άμεσα δράση και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου, Μάικλ Κοέν, πλήρωσε με 130.000 δολάρια τη Στόρμι Ντάνιελς για να σιωπήσει.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Κόεν, το 2018 δήλωσε ένοχος για παραβίαση των κανονισμών χρηματοδότησης για την υπόθεση της Ντάνιελς, αλλά και για άλλες παραπλήσιες υποθέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες.

Ωστόσο, όταν ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κοέν, το αρχείο για την πληρωμή αναφέρει ότι ήταν για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό είναι παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Jacquelyn Martin


Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές του στην πορνοστάρ υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα.

Πόσο πιθανό είναι να κατηγορηθεί;

Η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν τελικά κατηγορίες στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο ανήκει στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, καθώς ο ίδιος ξεκίνησε την έρευνα για το εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη και είναι ο μόνος που γνωρίζει εάν – ή πότε – θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν ότι προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον των ενόρκων, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι η έρευνα πλησιάζει στο τέλος της.

Οι δικηγόροι διέψευσαν τις πληροφορίες ότι οι ίδιοι ή ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβαν εκ των προτέρων ειδοποίηση για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι ο ισχυρισμός του για μία ενδεχόμενη σύλληψή του την Τρίτη βασίστηκε σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ συλληφθεί;

Εάν κατηγορηθεί, οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν επισημάνει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθούσε την τυπική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα ταξίδευε από την κατοικία του στο Mar-a-Lago της Φλόριντα για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κάτι που θα ολοκληρωνόταν με μία επίσημη κράτηση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Δεδομένου του ιστορικού αυτού γεγονότος και τα θέματα ασφάλειας που θα εγείρονταν, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτυλιχθεί είναι αβέβαιος – και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του κ. Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Ντόναλντ Τραμπ AP

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε σε πρόστιμο. Εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανό και ότι το να περάσει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα πίσω από τα κάγκελα είναι μάλλον απίθανο σαν ενδεχόμενο.

Μπορεί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ;

Ένα κατηγορητήριο ή ακόμα και μια ποινική καταδίκη δεν θα εμπόδιζε τον κ. Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, αν το επιλέξει, κάτι που δεν έχει φανεί να εγκαταλείπει σαν σχέδιο, ό,τι και αν συμβεί.

Άλλωστε, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η σύλληψη του κ. Τραμπ σίγουρα θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του.

Αν και μπορεί να οδηγήσει ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρό τους, θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικά την προσοχή ενός υποψηφίου στην προεκλογική εκστρατεία, που προσπαθεί να κερδίσει ψήφους και να συμμετάσχει σε debates.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (18/03) ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε ξανά τους υποστηρικτές του σε διαμαρτυρίες, με αφορμή την… επικείμενη -κατά τον ίδιο- σύλληψή του και μέσω ανάρτησης είπε μιλώντας για τον εαυτό του ότι ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα συλληφθεί την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας“, προχωρώντας μάλιστα σε μία άκρως επικίνδυνη παρακίνηση προς τους υποστηρικτές του: “Διαμαρτυρηθείτε, πάρτε το έθνος μας πίσω“.


Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα