ΗΠΑ: Την παραπομπή Τραμπ ανακοίνωσε η Πελόζι

ΗΠΑ: Την παραπομπή Τραμπ ανακοίνωσε η Πελόζι
Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, AP

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ζήτησε από την αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης, να προχωρήσει στην σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δίνοντας εντολή στην αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των απαραίτητων σχετικών εγγράφων.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Πελόζι δήλωσε: “Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μας αφήνει καμία άλλη επιλογή, παρά να αναλάβουμε δράση. Προσπάθησε εκ νέου να διαφθείρει τις εκλογές μας προς όφελός του. Οι ενέργειές του παραβιάζουν το Σύνταγμα”. “Τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα, καταχράστηκε την εξουσία του σε βάρος της εσωτερικής ασφάλειάς μας, θέτοντας ως προϋπόθεση για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τον προγραμματισμό ενός κρίσιμου τετ α τετ στο Οβάλ γραφείο, την ανακοίνωση έρευνας σε βάρος τους πολιτικού αντιπάλου του”.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, αναφορικά με πιέσεις που φέρεται να άσκησε στην ουκρανική κυβέρνηση, με στόχο να δώσει εντολή έρευνας σε βάρος του γιου του Τζο Μπάιντεν, του επικρατέστερου αντιπάλου του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

“Με λύπη, αλλά με εμπιστοσύνη και ταπεινότητα, με υπακοή στους ιδρυτές μας και με την καρδιά μας γεμάτη αγάπη για την Αμερική, ζητώ σήμερα από τους προέδρους μας να προχωρήσουν με τα άρθρα της παραπομπής”, είπε.

“Τα καλά νέα είναι, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ενωμένοι”, σχολίασε ο ίδιος ο Τραμπ, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Πελόζι, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα βγει νικητής.

Ο ίδιος μία μέρα νωρίτερα έγραφε: “Αν πρόκειται να με κατηγορήσετε, να το κάνετε γρήγορα, ώστε να έχουμε μία δίκαιη διαδικασία στη Γερουσία και να ξαναριχτεί η χώρα στη δουλειά”.

“Ελπίζουμε σε μία δίκαιη δίκη στη Γερουσία”, ανέφεραν από τον Λευκό Οίκο.

Πομπέο: “Εντελώς λάθος” η παραπομπή – Γιατί κατηγορείται ο Τραμπ

“Εντελώς λάθος” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, σχετικά με την έρευνα.

Στην έκθεση των 300 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Πληροφοριών της -ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς- Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, ενώ υπονοείται ότι ο Πομπέο βρισκόταν μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είτε γνώριζαν είτε εμπλέκονταν σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από μια ξένη δύναμη.

Πιο συγκεκριμένα, στην σε βάρος του Τραμπ επίσημη έκθεση συγκεντρώθηκαν “κατάφωρες αποδείξεις, ότι ο πρόεδρος, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμιξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του”.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος “χρησιμοποίησε τις εξουσίες του” και “έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσκληση (σ.σ. του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι) στον Λευκό Οίκο και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ανακοίνωση ερευνών που θα ευνοούσαν την εκστρατεία του”, ενώ στη συνέχεια “παρεμπόδισε” τις έρευνες. Το γεγονός ότι η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξαρτιόταν από την ανακοίνωση του Κιέβου περί έναρξης ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Η έκθεση συντάχθηκε για να υποβληθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις ακροάσεις της, καθώς θα εξέταζε τη σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του Σώματος. Σύμφωνα με το κείμενο, το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι αποτέλεσε τη “δραματική κορύφωση” μιας πολύμηνης εκστρατείας, που είχε ως στόχο να αποσπάσει “προσωπικά πολιτικά οφέλη”.

Τι έπεται της παραπομπής

Μόλις η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής συντάξει τα άρθρα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια και θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία.

Δεδομένης της κυριαρχίας των Δημοκρατικών στο σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα παραπεμφθεί.

Όπως ο Άντριου Τζόνσον το 1868 και ο Μπιλ Κλίντον το 1998, αναμένεται, κατόπιν, να αθωωθεί από τη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Διχασμένοι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι

Σε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο, το ενδεχόμενο – τότε- της παραπομπής με το ερώτημα της καθαίρεσης σε βάρος του προέδρου Τραμπ, φάνηκε να διχάζει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ.

Κατά μέσο όρο, το 48% των πολιτών που συμμετείχαν σε σειρά δημοσκοπήσεων, δήλωσε ότι στηρίζει το ενδεχόμενο παραπομπής, ενώ το 44% τάχθηκε κατά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Δημοκρατικοί επιδοκίμασαν με σθένος το ενδεχόμενο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το αποδοκίμασαν σφόδρα.

Τα δεδομένα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Five Thirty Eight, που εξήγησε ότι βασίστηκε στις μετρήσεις όλων των δημοσκοπήσεων που μπόρεσε να συγκεντρώσει, οι οποίες ζήτησαν από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στο ερώτημα εάν στηρίζουν το ενδεχόμενο παραπομπής του Αμερικανού προέδρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα