ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας – Γιατί κατηγορείται

ΗΠΑ: Παραπομπή Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας – Γιατί κατηγορείται
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ AP

Στην έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αναφέρονται "κατάφωρες αποδείξεις" ότι "επιδίωξε την ανάμιξη της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του".

Την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δίνοντας εντολή στην αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των απαραίτητων σχετικών εγγράφων.

Στην έκθεση των 300 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν η Επιτροπή Πληροφοριών της -ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς- Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, ενώ υπονοείται ότι ο Πομπέο βρισκόταν μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είτε γνώριζαν είτε εμπλέκονταν σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από μια ξένη δύναμη. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και έχει χαρακτηρίσει την έρευνα αυτή σε βάρος του “απάτη”.

Πιο συγκεκριμένα, στην σε βάρος του Τραμπ επίσημη έκθεση συγκεντρώθηκαν “κατάφωρες αποδείξεις, ότι ο πρόεδρος, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμιξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του”.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος “χρησιμοποίησε τις εξουσίες του” και “έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσκληση (σ.σ. του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι) στον Λευκό Οίκο και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ανακοίνωση ερευνών που θα ευνοούσαν την εκστρατεία του”, ενώ στη συνέχεια “παρεμπόδισε” τις έρευνες. Το γεγονός ότι η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξαρτιόταν από την ανακοίνωση του Κιέβου περί έναρξης ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Η έκθεση συντάχθηκε για να υποβληθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις ακροάσεις της, καθώς θα εξέταζε τη σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του Σώματος.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι αποτέλεσε τη “δραματική κορύφωση” μιας πολύμηνης εκστρατείας που είχε ως στόχο να αποσπάσει “προσωπικά πολιτικά οφέλη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα