ΗΠΑ: Το Χάρβαρντ αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου, καθώς ήταν φτιαγμένο από… ανθρώπινο δέρμα

Διαβάζεται σε 2'
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (φωτογραφία αρχείου)
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (φωτογραφία αρχείου) iStock

Σε μια φρικιαστική αποκάλυψη προχώρησε το Χάρβαρντ για βιβλίο που διατηρούσε στη βιβλιοθήκη του. Τι ανακοίνωσε.

Αποτροπιασμό προκάλεσε μία αποκάλυψη του Χάρβαρντ για το δέσιμο ενός βιβλίου του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε και η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει το δέσιμο δερματόδετου βιβλίου, καθώς για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε… ανθρώπινο δέρμα.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο “Des Destinées de l’Ame” (ή “Destinées of the Soul”), το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστημίου από τη δεκαετία του 1930, αλλά τράβηξε τη διεθνή προσοχή το 2014, όταν επιβεβαιώθηκε ότι ήταν δεμένο με ανθρώπινο δέρμα.

Την Τετάρτη (27/3), ωστόσο, το Harvard δήλωσε ότι “μετά από προσεκτική μελέτη, συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών και εξέταση, το πανεπιστήμιο θα αφαιρέσει το δέσιμο του δέρματος και θα συνεργαστεί με τις αρχές για να προσδιορίσει μία μετά σεβασμού τελική εναπόθεση αυτών των ανθρώπινων λειψάνων”.

Το βιβλίο γράφτηκε από τον Arsène Houssaye, έναν Γάλλο μυθιστοριογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του 1880 ως ένας στοχασμός για τη μετά θάνατον ζωή. Ο πρώτος ιδιοκτήτης του τόμου, ο Γάλλος γιατρός, Ludovic Bouland, λέγεται ότι έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα, με το Χάρβαρντ να αποκαλύπτει πως ο γιατρός χρησιμοποίησε το δέρμα αποθανούσας ασθενής του.

Αυτή η ανησυχητική ιστορία, την οποία το Χάρβαρντ χαρακτήρισε “ηθικά επιβαρυμένη”, οδήγησε το πανεπιστήμιο να αποφασίσει να αφαιρέσει το δέσιμο του δέρματος.

“Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίσταση για εμάς στη βιβλιοθήκη και μάθαμε πολλά μέχρι να φτάσουμε στην απόφασή μας”, είπε ο Τομ Χίρι, αρχειονόμος στη βιβλιοθήκη Houghton, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης από το Χάρβαρντ ότι θα αφαιρέσει το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του. “Το βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία του τόμου είναι ότι ένας γιατρός έκανε μια απεχθή πράξη αφαίρεσης ενός κομματιού δέρματος από νεκρό ασθενή, σχεδόν σίγουρα χωρίς συγκατάθεση, και το χρησιμοποίησε σε μια βιβλιοδεσία που έπιασαν πολλοί άνθρωποι για περισσότερο από έναν αιώνα. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός τα λείψανα να αναπαυθούν πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα