ΗΠΑ: Βαριά οπλισμένη η δράστις του μακελειού – Έκκληση για τον περιορισμό της οπλοκατοχής

ΗΠΑ: Βαριά οπλισμένη η δράστις του μακελειού – Έκκληση για τον περιορισμό της οπλοκατοχής
Αιματοκύλισμα σε σχολείο των ΗΠΑ AP Photo/John Bazemore

Οργή για το νέο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο στις ΗΠΑ. Μια 28χρονη εισέβαλε σε χριστιανικό σχολείο στο Νάσβιλ, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους. Τίθεται εκ νέου το ζήτημα περιορισμού της οπλοκατοχής.

Ακόμη ένα περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου μια 28χρονη εισέβαλε σε χριστιανικό σχολείο στο Ντένβερ και σκότωσε έξι ανθρώπους.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και τρία παιδιά, ενώ μετά το περιστατικό η αστυνομία εξουδετέρωσε τη δράστρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έκανε γνωστές εκπρόσωπος της αστυνομίας, η 28χρονη εισέβαλε στο σχολείο από μια πλαϊνή πόρτα, ενώ ήταν βαριά οπλισμένη, καθώς είχε στην κατοχή της τουλάχιστον δύο τουφέκια εφόδου και ένα πιστόλι.

Πυροβόλησε πολλές φορές στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του σχολείου προτού η αστυνομία την πυροβολήσει θανάσιμα στον δεύτερο όροφο.

Οι αρχικές πληροφορίες αναφορικά με τη δράστρια έκαναν λόγο για μια έφηβη, ωστόσο στην πορεία η αστυνομία την αναγνώρισε και έκανε γνωστό ότι πρόκειται για μια 28χρονη γυναίκα από το Νάσβιλ.

Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Νάσβιλ του Τενεσί 2023 John Amis/AP Photo

Πρόκειται για το 19ο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο ή πανεπιστήμιο μέχρι στιγμής φέτος. Την περασμένη εβδομάδα, δύο μέλη του διδακτικού προσωπικού πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από έναν μαθητή σε ένα λύκειο στο Ντένβερ και ο μαθητής βρέθηκε αργότερα νεκρός από αυτοτραυματισμό με όπλο.

Κατακραυγή για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Παρότι οι ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι δράστες είναι άνδρες.

Από το 1966 μέχρι σήμερα, μόλις τέσσερα από τα 191 «mass shootings» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αρχές για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα που έχουν ως απολογισμό τέσσερα ή περισσότερα θύματα) προκλήθηκαν από γυναίκα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Violence Project.

Τον Μάιο, ένας 18χρονος σκότωσε 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς σε σχολείο της πόλης Ουβάλντε στο Τέξας.

Στον απόηχο του σημερινού μακελειού, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε εκ νέου από το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε την ένοπλη βία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Κομματιάζει τις κοινότητές μας, κομματιάζει την ίδια την ψυχή του έθνους μας». Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιθέσεις σε σχολεία, τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα σχολεία μας, ώστε να μην μετατραπούν σε φυλακές».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων και τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια με σκοπό την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου προσκρούει στα πανίσχυρα λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής και σε Ρεπουμπλικάνους που τα στηρίζουν.

Το σχολείο Covenant όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί 2023 John Amis/AP Photo

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, κάλεσε επίσης τους νομοθέτες να εγκρίνουν νόμους που αφορούν την ασφάλεια των όπλων.

«Πόσα ακόμη παιδιά πρέπει να δολοφονηθούν προτού οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο εντατικοποιηθούν και ενεργήσουν για να περάσουν την απαγόρευση των όπλων επίθεσης, να κλείσουν τα κενά στο σύστημα ελέγχου ιστορικού μας ή να απαιτήσουν την ασφαλή αποθήκευση των όπλων; Πρέπει να κάνουμε κάτι», είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα