Ιράκ: Στο πόδι και πάλι με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Διαδηλωτές στο Ιράκ
Διαδηλωτές στο Ιράκ AP

Μετά τα τελευταία γεγονότα ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, χιλιάδες πολίτες του Ιράκ βγήκαν και πάλι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι εναντίον των ΗΠΑ και του Ιράν.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές καταγγέλλουν το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πρόσφατα πλήγματα των οποίων στο Ιράκ απείλησαν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος, ξεκινώντας και πάλι μια πρωτόγνωρη εξέγερση που είχε επισκιαστεί από την έξαρση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, όπως και σε πολλές πόλεις του νοτίου Ιράκ, χιλιάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «Όχι στο Ιράν! Όχι στην Αμερική» σε μεγάλες συγκεντρώσεις έπειτα από εβδομάδες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Εδώ και πολλές ημέρες, στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, διατυπώνονται εκκλήσεις για επανεκκίνηση του κινήματος κοινωνικής διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου (01/10).

Την Πέμπτη το βράδυ, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης στην Κερμπάλα (νότια), ενώ μαχητές συνελήφθησαν στη Βασόρα (νότια), σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP. Εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες, οι Ιρακινοί καταγγέλλουν τους ηγέτες τους τούς οποίους κατηγορούν ως «ανίκανους» και «κλέφτες» στη 12η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνή Διαφάνεια.

Η ηγετική τάξη βρίσκεται σε πλήρη μαρασμό και είναι ανίκανη να συμφωνήσει για τον διορισμό ενός αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Αντέλ Άμπντελ Μάχντι και της κυβέρνησής του. «Ξεκινώντας και πάλι τις διαδηλώσεις δείχνουμε την προσήλωσή μας στις διεκδικήσεις της επανάστασης του Οκτώβρη: οι ηγέτες μας να σταματήσουν να υφαρπάζουν τους πόρους της χώρας μας», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαϊντάρ Κάζεμ, ο οποίος διαδηλώνει στη Νασιρίγια (νότια). Το κίνημα, που είναι αυθόρμητο, αμαυρώθηκε από βία και καταστολή εκ μέρους των δυνάμεων της τάξης. Περίπου 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν --σχεδόν όλοι διαδηλωτές-- και περισσότεροι από 25.000 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους θα παραμείνουν για πάντα ανάπηροι.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράκ, Ιράν, ΗΠΑ
SHARE: