Ιράν: Δεν έχουμε καμία σχέση με την επίθεση – “Πολιτικός στόχος” οι απειλές Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 4'
Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιορδανία
Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιορδανία AP Photo/Mohammad Hannon

Το Ιράν λέει πως δεν έχει καμιά σχέση με το πλήγμα drone στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας που σκότωσε τρεις στρατιωτικούς των ΗΠΑ. Κλιμάκωση στην περιοχή και προειδοποιήσεις για αντίποινα από Μπάιντεν.

Το Ιράν αντέκρουσε την κατηγορία πως ευθύνεται για την επίθεση με drone η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιωτικοί των ΗΠΑ και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.

«Οι κατηγορίες αυτές διατυπώνονται με πολιτικό στόχο», που είναι «να αντιστραφούν οι πραγματικότητες στην περιοχή», έκρινε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σχολιάζοντας δηλώσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας, του Ντέιβιντ Κάμερον, που κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει την «αποκλιμάκωση».

«Είναι επίσης εμφανές πως είναι επηρεασμένες από τρίτους, συμπεριλαμβανομένου του σιωνιστικού καθεστώτος, που δολοφονεί παιδιά», πρόσθεσε ο κ. Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ.

«Όπως έχουμε πει ήδη, οι οργανώσεις της αντίστασης στην περιοχή ανταπαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς» και «δεν λαμβάνουν διαταγές» από το Ιράν, «αποφασίζουν για τις ενέργειές τους μόνες τους, στη βάση των δικών τους αρχών», επέμεινε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιορδανικής κυβέρνησης, Μουχάναντ Μουμπαϊντίν, η επίθεση δεν έγινε στην Ιορδανία αλλά είχε “στόχο τη βάση του Αλ-Τανφ στη Συρία”, μια στρατηγικής σημασίας βάση του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών που βρίσκεται σε ερημική περιοχή κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας και του Ιράκ.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Σάμι Αμπού Ζάχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι ο θάνατος των τριών στρατιωτών “είναι ένα μήνυμα προς την αμερικανική κυβέρνηση”“Η συνέχιση της αμερικανοσιωνιστικής επιθετικότητας στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη με την οργή όλου του μουσουλμανικού κόσμου” τόνισε.

Η δέσμευση Μπάιντεν για αντίποινα στο Ιράν

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Υπήρξαν επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν αναφερθεί θύματα από τον αμερικανικό στρατό.

Μετά την επίθεση, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε αυτό το πλήγμαΣήμερα, η Αμερική θρηνεί. Τη χθεσινή νύχτα, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των δυνάμεών μας που σταθμεύουν στη βορειοανατολική Ιορδανία”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

“Μην έχετε καμιά αμφιβολία: όλοι όσοι ευθύνονται θα λογοδοτήσουν, όποτε και όπως θέλουμε”, πρόσθεσε, με απειλητικό τόνο.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι επί του παρόντος “ξέρουμε ότι αυτό έγινε από μια ομάδα ριζοσπαστών φιλοϊρανών μαχητών, που αναπτύσσουν δράση στη Συρία και το Ιράκ”. “Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν”, δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, “έθεταν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια για την ασφάλεια των Αμερικανών συμπατριωτών τους και των συμμάχων και εταίρων μας με τους οποίους πολεμάμε την τρομοκρατία”.

Λάδι στη φωτιά η θανατηφόρα επίθεση

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα, αφού στον πόλεμο στη Γάζα προστίθενται πολλαπλά πλήγματα και επιθέσεις μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή (Χαμάς, Χεζμπολάχ) από τη μια πλευρά, και του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους από την άλλη.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότερα από 150 πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή με ρουκέτες έχουν στοχοθετήσει Αμερικανούς στρατιώτες, όπως και στρατιώτες του συνασπισμού, στο Ιράκ και τη Συρία. Για τα πλήγματα αυτά, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε σκοτωθεί κανένας Αμερικανός στρατιώτης, την ευθύνη αναλάμβανε γενικά η “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ”.

Η Ουάσινγκτον απάντησε με στοχευμένα πλήγματα στο Ιράκ, αλλά αυτές οι επιθέσεις παραμένουν επί του παρόντος περιορισμένες, καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαναλάβει ότι δεν θέλουν μια περιφερειακή ανάφλεξη.

Νοτιότερα, από τις αρχές Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, φιλοϊρανών ανταρτών που στοχοθετούν τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από την Κίνα να μεσολαβήσει στην Τεχεράνη, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες διαταράσσουν σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέτεινε τα πλήγματά του κατά του συριακού καθεστώτος και των φιλοϊρανικών ομάδων στη γειτονική χώρα. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης στα βόρεια σύνορά του τακτικά ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προσκείμενη στο Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα