Ιράν: Διαδήλωση για τα “προσβλητικά” σκίτσα του αγιατολάχ Χαμενεΐ από το Charlie Hebdo

Ιράν: Διαδήλωση για τα “προσβλητικά” σκίτσα του αγιατολάχ Χαμενεΐ από το Charlie Hebdo
Διαδήλωση στο Ιράν μπροστά στη γαλλική πρεσβεία για τα σκίτσα του Charlie Hebdo 2022 Vahid Salemi/AP

Πλακάτ με συνθήματα κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo κρατούσε το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη ενώ έκαψε και γαλλικές σημαίες.

Πολλές δεκάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν την Κυριακή (08/01) έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη και έκαψαν γαλλικές σημαίες, διαμαρτυρόμενοι για τις γελοιογραφίες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη τους που δημοσίευσε το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους σπουδαστές σιιτικών ιεροδιδασκαλείων και γυναίκες που φορούσαν τσαντόρ, κρατούσαν ιρανικές σημαίες, φωτογραφίες του Αλί Χαμενεΐ και πλακάτ με συνθήματα κατά του περιοδικού.

«Ντροπή στη Γαλλία» και «Γαλλία, πάψε την εχθρότητά σου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Το Charlie Hebdo, σε μια ειδική έκδοση με την ευκαιρία της επετείου από την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του, το 2015, δημοσίευσε την Τετάρτη μια σειρά καρικατούρες του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ τις οποίες η Τεχεράνη θεωρεί «προσβλητικές και άσεμνες». Οι ιρανικές αρχές προειδοποίησαν τη Γαλλία ότι θα λάβουν μέτρα σε αντίποινα. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε κατόπιν ότι κλείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Ιράν (IFRI), το παλαιότερο και σημαντικότερο γαλλικό ερευνητικό κέντρο στη χώρα αυτή, που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το IFRI παρέμενε κλειστό επί χρόνια και άνοιξε ξανά επί προεδρίας του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί (2013-21), σε ένδειξη «αναθέρμανσης» των διμερών σχέσεων.

Διαδήλωση στο Ιράν έξω από τη γαλλική πρεσβεία για σκίτσα του Charlie Hebdo 2022 Vahid Salemi/AP

 

Μια διαδήλωση έγινε νωρίτερα και στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί είπε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να «προσβάλλονται» θρησκευτικοί ηγέτες. Κάλεσε το Παρίσι «να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών σχέσεων» και να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Το Charlie Hebdo ανέφερε ότι δημοσίευσε τα σκίτσα σε ένδειξη υποστήριξης του ιρανικού λαού που κατέβηκε στους δρόμους μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα