Ιράν: Διεθνές θρίλερ με την δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

Ιράν: Διεθνές θρίλερ με την δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα
Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί AP

Κατηγορίες και απειλές προς το Ισραήλ από τον Ροχανί για την δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε τον ιρανό επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ύποπτος από τη Δύση ως ο εγκέφαλος ενός μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι ιερωμένοι και οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Ιράν απείλησαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον φόνο του 59χρονου επιστήμονα, για τον οποίο ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκοσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.

«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους… Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος.

Ο θάνατος του Φαχριζαντέχ μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν και τους αντιπάλους του στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ενώ περιπλέκει οποιεσδήποτε προσπάθειες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναβιώσει την ύφεση που είχε επέλθει στις σχέσεις με το Ιράν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Το Ιράν κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ από τις πρώτες στιγμές μετά την δολοφονία του Φαχριζαντέχ, ενώ με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί.

Απευθύνοντας “προειδοποίηση εναντίον τυχοδιωκτικών μέτρων από μέρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά την εναπομείνασα περίοδο της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξουσία”, η Τεχεράνη “επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό της και να προασπίσει τα συμφέροντά της”, τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, τον Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.

Ακόμη, στην επιστολή της ιρανικής κυβέρνησης, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζεται πως το Ιράν αναμένει από τον Γκουτέρες και το ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντε και να “λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των δραστών” της.

“Ενημερωθήκαμε για τις αναφορές ότι ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στην Τεχεράνη . Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και τονίζουμε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χαγκ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα