Ιράν: Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αμνηστεύει ή μειώνει τις ποινές εκατοντάδων κρατουμένων

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν

Άγνωστο για ποια αδικήματα είχαν καταδικαστεί οι κρατούμενοι που παίρνουν αμνηστία

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συμφώνησε το Σάββατο να δώσει χάρη ή να μειώσει τις ποινές 878 κρατουμένων προς τιμήν των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων πάντως δεν διευκρινίζει αν κάποιοι από τους κρατούμενους που αμνηστεύονται ή μειώνεται η ποινή τους, είχαν καταδικαστεί για πολιτικά αδικήματα. Εκεί επίσης που δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αλλαγή σχετικά με τις προθέσεις του καθεστώτος είναι στους δύο σημαντικότερους πολιτικούς κρατούμενους του Ιράν τους πρώην προεδρικούς υποψήφιους Μιρχουσείν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί οι οποίοι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό για σχεδόν τρία χρόνια.

Ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των Μουσαβί και Καρουμπί, μια κίνηση όμως που βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τις σκληροπυρηνικές ομάδες του ιρανικού καθεστώτος. Οι δυο αυτοί πολιτικοί κρατούμενοι έχουν χαρακτηριστεί ως προδότες καθώς αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2009.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο , περίπου 80 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν , συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ, ακριβώς πριν από το ταξίδι του προέδρου Χασάν Ρουχανί στη Νέα Υόρκη για Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τον Οκτώβριο , άλλοι 1.241 κρατούμενοι έλαβαν επίσης χάρη.

SHARE:

24Media Network