Ιράν: “Ο Τραμπ ψάχνει πρόσχημα για να ξεκινήσει πόλεμο”

Ιράν: “Ο Τραμπ ψάχνει πρόσχημα για να ξεκινήσει πόλεμο”
Στρατηγός του Ιράν AP

Ο Τραμπ επιχειρεί να κατασκευάσει ένα «πρόσχημα» για να ξεκινήσει «πόλεμο» κατηγορεί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ, λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο της δολοφονίας Σουλεϊμανί.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι επιχειρεί να κατασκευάσει ένα «πρόσχημα» για να ξεκινήσει έναν «πόλεμο», καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο εχθρών κλιμακώνονται ξανά.

Ο Ζαρίφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της δολοφονίας του πανίσχυρου Ιρανού υποστράτηγου και αρχιτέκτονα της περιφερειακής στρατηγικής της Τεχεράνης, Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 σε αμερικανικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο εχθροί έκτοτε δεν έχουν απομακρυνθεί από το ενδεχόμενο μιας άμεσης σύρραξης.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz αναπτύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στον Κόλπο, ενώ δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πέταξαν πάνω από την περιοχή στις 10 Δεκεμβρίου σε μια επίδειξη δύναμης σε ένα μήνυμα που στόχευε κυρίως το Ιράν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αντί να καταπολεμήσει τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και το περιβάλλον του σπαταλά δισεκατομμύρια για να πετούν Β-52 και στέλνει αρμάδες στην περιοχή ΜΑΣ», τόνισε με tweet του ο Ιρανός ΥΠΕΞ. «Οι ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ενδείξεις για μια συνωμοσία να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για (να ξεκινήσει) ένα πόλεμο», πρόσθεσε.

Στη δολοφονία Σουλεϊμανί, το Ιράν αντέδρασε εκτοξεύοντας πυραύλους ενάντια βάσεων στο Ιράκ που στεγάζουν Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο του διεθνούς αντι-τζιχαντιστικού συνασπισμού.

«Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα ανταποκριθεί ΑΝΟΙΚΤΑ και ΑΜΕΣΑ για να υπερασπιστεί τον λαό του, την ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντά του», έγραψε ο Ζαρίφ.

Παράλληλα σήμερα, ένας στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Χοσεΐν Ντεγκάν προειδοποίησε τον Τραμπ «να μην μετατρέψει την Πρωτοχρονιά σε πένθος για τους Αμερικανούς».

«Είδα στις ειδήσεις ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται σε εγρήγορση υπό το φόβο εκδίκησης (για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί) και έχουν δύο βομβαρδιστικά B-52 στον Περσικό Κόλπο», είπε με tweet του. «Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τους στην περιοχή καλύπτονται από τους πυραύλους μας. Συμβουλεύω τον Τραμπ να μην μετατρέψει την Πρωτοχρονιά σε πένθος για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Ντεχάν, πρώην υπουργός Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι θα καταστήσει το Ιράν «υπεύθυνο» για οποιαδήποτε θανατηφόρα επίθεση εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ, αφού κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στη συνέχεια απάντησε προειδοποιώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για κάθε «τυχοδιωκτισμό» πριν από την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Στην προεδρική του θητεία ο Τραμπ άσκησε μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» ενάντια στην Τεχεράνη, με αποκορύφωμα την μονομερή αποχώρηση από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και την επαναφορά σκληρών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Δεκάδες επιθέσεις, κυρίως με πυραύλους, εξαπολύθηκαν με στόχο κυρίως αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ το 2020, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τις φίλα προσκείμενες στο Ιράν ένοπλες φατρίες. Όμως, οι επιθέσεις λιγόστεψαν από τον Οκτώβριο μετά την ανακωχή που ανακοινώθηκε από φιλοϊρανικές ομάδες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα