Εκλογές-Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν προηγείται για πρώτη φορά

Σύνθημα Κόμματος
Σύνθημα Κόμματος TWITTER

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δείγμα 1.200 ανθρώπων, το κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς Σιν Φέιν έρχεται πρώτο, λίγες μόνο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου.

Το κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς Σιν Φέιν, το οποίο υποστηρίζει την επανένωση με τη Βόρεια Ιρλανδία, ήρθε πρώτο σε δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου για πρώτη φορά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ υποχώρησε στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα μ' αυτή τη μελέτη IPSOS MRBI που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Irish Times, το Σιν Φέιν, πρώην πολιτικό σκέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), έχει το 25% των προθέσεων ψήφου. Προηγείται έτσι των δύο μεγάλων κεντρώων κομμάτων της χώρας που αυτή τη στιγμή κυβερνούν μαζί, του Φιάνα Φάιλ (23%) και του Φάιν Γκέιλ (20%) του Λίο Βαράντκαρ.

ADVERTISING

Ενώ άλλοτε επικρινόταν δριμύτατα για τις σχέσεις του με τον IRA, το Σιν Φέιν, ένα εθνικιστικό κόμμα της αριστεράς, αγωνίζεται για την επανένωση της Ιρλανδίας. Αν και πιθανόν δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνο, το κόμμα, του οποίου ηγείται η Μέρι Λου Μακντόναλντ, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Μια νίκη του θα θεωρούνταν «ιστορικό» αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times.

Εντούτοις, προσθέτει η εφημερίδα, το Φιάνα Φάιλ του Μάικλ Μάρτιν παραμένει το κόμμα που οι ψηφοφόροι θα ήθελαν περισσότερο να δουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ το Σιν Φέιν είναι το κόμμα που οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιθυμούν να μην δουν στην κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της Ντάιλ (η κάτω βουλή του ιρλανδικού κοινοβουλίου), που αριθμεί 160 έδρες, εκλέγονται για πέντε χρόνια.

Σε μια ένδειξη αλλαγής της τάσης, η Μέρι Λου Μακντόναλντ κλήθηκε τελικά να συμμετάσχει απόψε στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που θα μεταδοθεί από το δημόσιο δίκτυο RTE.

Αρχικά επρόκειτο να προσκληθούν σ' αυτό μόνο οι ηγέτες των δύο μεγάλων κεντρώων κομμάτων.

Η δημοσκόπηση IPSOS MRBI διεξήχθη σε δείγμα 1.200 προσώπων και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2,8%.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοσκοπήσεις, Ιρλανδία
SHARE:

24Media Network