Ιρλανδία: Καταδικασθείς για φόνο ασκεί έφεση για προσωπικά δεδομένα

Ιρλανδία: Καταδικασθείς για φόνο ασκεί έφεση για προσωπικά δεδομένα
Ιρλανδοί αστυνομικοί AP

Ο καταδικασθείς σε ισόβια για δολοφονία, Ιρλανδός, Γκράχαμ Ντουάιερ, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάνοντας λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Η πρόσβαση στα δεδομένα του κινητού του τηλεφώνου και η κατοχή τους, παραβαίνουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ισχυρίζεται ο καταδικασθείς το 2015 για φόνο, Γκράχαμ Ντουάιερ, επιδιώκοντας την απελευθέρωση του.

Ο τέως αρχιτέκτονας, συνελήφθη για την διάπραξη αυτού που οι Ιρλανδοί εισαγγελείς τότε είχαν αποκαλέσει “σχεδόν τέλειο φόνο”.

Ο επιφανής επαγγελματίας είχε δολοφονήσει τον Αύγουστο του 2012 την Ιλέιν Οχάρα, αφού την είχε πείσει να συμμετέχει στην πραγματοποίηση των σαδομαζοχιστικών του φαντασιώσεων, οι οποίες περιελάμβαναν το μαχαίρωμα της γυναίκας κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αναφέρει ο Guardian.

Στην συνέχεια, ο Ιρλανδός αρχιτέκτονας έκρυψε το πτώμα σε μια δασώδη περιοχή και πέταξε ό,τι μπορούσε να ταυτοποιήσει την Οχάρα και την μεταξύ τους σύνδεση σε μία τεχνητή λίμνη: τηλέφωνα, κλειδιά, μία κάρτα καταστήματος, ερωτικά παιχνίδα και αξεσουάρ δεσίματος.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2013, ένας περαστικός θα ανακαλύψει τυχαία τα σκελετικά απομεινάρια του θύματος ενώ ψαράδες θα εντοπίσουν τα αντικείμενα που ο Ντουάιερ επιχείρησε να ξεφορτωθεί στον βυθό της σχεδόν άδειας, μετά από ένα καλοκαίρι ξηρασίας, λίμνης.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα δύο τηλέφωνα στην λάσπη, και γρήγορα οδηγήθηκαν στον Ντουάιερ. Τα μηνύματα και τα δεδομένα των τηλεφώνων για τις κινήσεις του ήταν αυτά που άνοιξαν τον δρόμο για την καταδίκη του, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μάρτυρες ή φυσικά αποδεικτικά.

Τώρα, ο Ντουάιερ, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ισχυριζόμενος ότι η κατοχή και η πρόσβαση στα δεδομένα του τηλεφώνου αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθέσια. Και αναμένεται να δικαιωθεί, σεμία υπόθεση που σίγουρα θα προκαλέσει πονοκέφαλο στις ιρλανδικές αρχές.

Σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι δεν έχουν ευρεία δικαιώματα στην πρόσβαση και διατήρηση των δεδομένων των πολιτών.

Αν και μία θετική για τον Ντουάιερ απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα σημάνει την αυτόματη απελευθέρωση του, αναμένεται να παίξει ρόλο στην έφεση που έχει υποβάλει στην ιρλανδική Δικαιοσύνη όπου θα κριθεί εάν τα αποδεικτικά στοιχεία, πέρα από τα δεδομένα του τηλεφώνου, στοιχειωθετούν την καταδίκη του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα