Ιρλανδία: Σιν Φέιν καλεί Φιάνα Φέιλ για σχηματισμό κυβέρνησης

Ιρλανδία: Σιν Φέιν καλεί Φιάνα Φέιλ για σχηματισμό κυβέρνησης
Mary Lou McDonald, πρόεδρος του Σιν Φέιν AP

Το Σιν Φέιν υπέβαλε επισήμως αίτημα στο Φιάνα Φέιλ να αρχίσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε επισήμως την έναρξη συνομιλιών με το αντίπαλό του κεντροδεξιό κόμμα Φιάνα Φέιλ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου στην Ιρλανδία που δεν ανέδειξαν σαφή νικητή.

Η επίσημη υποβολή του αιτήματος αυτού εντείνει τις πιέσεις προς τον ηγέτη του Φιάνα Φέιλ, τον Μάικλ Μάρτιν, το κόμμα του οποίου εξασφάλισε 38 έδρες στο 160μελές κοινοβούλιο, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά την πιθανότητα μιας συμμαχίας με το Σιν Φέιν, το οποίο διαθέτει μετά τις εκλογές 37 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το Σιν Φέιν, το Φιάνα Φέιλ και το κεντροδεξιό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, το Φίνε Γκάελ, εξασφάλισαν έκαστο λίγο λιγότερες από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση αν τουλάχιστον δύο από τα τρία δεν συμφωνήσουν να συνεργαστούν.

“Ο Μάικλ Μάρτιν έχει πει ‘Είμαι δημοκράτης, ακούω τον λαό και σέβομαι την απόφαση του λαού’, επομένως γνωρίζει ότι ο λαός ψήφισε υπέρ της αλλαγής”, σημειώνει η ηγέτης του Σιν Φέιν Μέρι Λου Μακντόναλντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να αναγγείλει το επίσημο αίτημα που υπέβαλε το κόμμα της στο Φιάνα Φέιλ.

“Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε επειγόντως”, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μάρτιν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία με το Σιν Φέιν, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), αλλά όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο ίδιος αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα αυτή.

Οι βουλευτές του Φιάνα Φέιλ προβλέπεται να συζητήσουν το θέμα αυτό σήμερα. Η εφημερίδα Irish Times γράφει ότι ο Μάρτιν αναμένεται να αποκλείσει έναν τέτοιον συνασπισμό.

Το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ κυριαρχούν στην ιρλανδική πολιτική σκηνή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα αποφεύγουν για χρόνια το Σιν Φέιν, επικαλούμενα διαφορές πολιτικής και τους ιστορικούς δεσμούς του κόμματος αυτού με τον IRA, ο οποίος αγωνιζόταν κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία για δεκαετίες σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 3.600 ανθρώπους προτού συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία το 1998.

Το Φίνε Γκάελ έχει αποκλείσει μια συμφωνία με το Σιν Φέιν και παράλληλα διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τον ιστορικό του αντίπαλο, το Φιάνα Φέιλ. Ωστόσο χθες, Τετάρτη, ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι πρόθυμο να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, αν αποτύχει το Σιν Φέιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα