Irmgard Furchner: 97χρονη δακτυλογράφος των ναζί καταδικάστηκε για συνέργεια σε 10.500 φόνους

Irmgard Furchner: 97χρονη δακτυλογράφος των ναζί καταδικάστηκε για συνέργεια σε 10.500 φόνους
H 97χρονη Irmgard Furchner που εργαζόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κρίθηκε ένοχη από γερμανικό δικαστήριο για συνέργεια σε σχεδόν 11.000 δολοφονίες Christian Charisius/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η άλλοτε γραμματέας ενός διοικητή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κρίθηκε ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία σχεδόν 11.000 ανθρώπων. Καταδικάστηκε σε μόλις δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Την ενοχή και καταδίκη της 97χρονης Irmgard Furchner (Ίρμγκαρντ Φέρτσνερ), άλλοτε γραμματέα και δακτυλογράφου του διοικητή στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ αποφάνθηκε δικαστήριο της βόρειας Γερμανίας την Τρίτη για συνέργεια στη δολοφονία περισσότερων των 10.500 ανθρώπων.

Η 97χρονη, είχε εργαστεί ως έφηβη τότε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης από το 1943 έως το 1945 και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή παρά το γεγονός ότι ήταν πολιτικός υπάλληλος, καθώς ο δικαστής συμφώνησε πως η ίδια γνώριζε τα φρικιαστικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Στούτχοφ, στο οποίο περίπου 65.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της δίκης στο δικαστήριο του Itzenhoe της βόρειας Γερμανίας κατέθεσαν επιζώντες του στρατοπέδου, ορισμένοι από τους οποίους πέθαναν με το πέρασμα των χρόνων.

Μάλιστα, κατά την έναρξη της δίκης, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Irmgard Furchner δραπέτευσε από γηροκομείο προσπαθώντας να διαφύγει, ωστόσο εντοπίστηκε λίγο αργότερα από την αστυνομία σε δρόμο του Αμβούργου.

Ο διοικητής του Στούτχοφ, Paul-Werner Hoppe, φυλακίστηκε το 1955 ως βοηθός και αφέθηκε ελεύθερος πέντε χρόνια αργότερα.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης της 97χρονης ισχυρίστηκαν ότι έπρεπε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών γύρω από αυτά που γνώριζε, καθώς ήταν μία από τις πολλές δακτυλογράφους στο γραφείο του Hoppe, ενώ η ίδια, μετά από 40 ημέρες απόλυτης σιωπής και ακροάσεων, είπε πως “λυπάμαι για όλα όσα έγιναν”.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δίκης και την απόφαση του δικαστηρίου είχε ο ιστορικός Stefan Hordler, καθώς συνόδευσε δύο δικαστές στον χώρο του στρατοπέδου, όπου ήταν προφανές ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί αλλά και τα βασανιστήρια των κρατουμένων ήταν ορατά από το γραφείο του διοικητή.

Έτσι, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης μόλις δύο ετών και μάλιστα με αναστολή, απόφαση που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα