Ισόβια για τον Κάρατζιτς ζητά ο εισαγγελέας του ΔΠΔ

Ισόβια για τον Κάρατζιτς ζητά ο εισαγγελέας του ΔΠΔ

Την ανώτατη ποινή ζητά ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ρ. Κάρατζιτς. Διαβάστε γιατί κατηγορείται

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε την Παρασκευή την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), μεταξύ άλλων για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, όπου 8.000 άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν.

«Η ισόβια κάθειρξη είναι η πιο ενδεδειγμένη ποινή» επισήμανε το γραφείο του εισαγγελέα σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε σήμερα, 3 ημέρες πριν από την έναρξη των τελικών αγορεύσεων ενώπιον του Δικαστηρίου, που εδρεύει στην Χάγη.

«Υπό τις διαταγές του, οι υφιστάμενοι του Κάρατζιτς και όσοι συνεργάζονταν με εκείνους εξεδίωξαν, σκότωσαν, βασάνισαν και τρομοκράτησαν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους και Κροάτες», υπογραμμίζει η κατηγορούσα αρχή.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι ο Κάρατζιτς, μαζί με τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον θανόντα πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διέπραξαν εθνοκάθαρση σε περιοχές της Βοσνίας μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-1995) στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και εκτόπισε πάνω από 2,2 εκατ. ακόμη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network