Ισπανία: Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους για τη δίκη των ηγετών τους

Ισπανία: Χιλιάδες Καταλανοί στους δρόμους για τη δίκη των ηγετών τους
Καταλανοί αυτονομιστές διαδηλώνουν στη Μαδρίτη AP

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διαδήλωσαν στη Μαδρίτη για τη συνεχιζόμενη δίκη των 12 ηγετών τους, οι οποίοι κινδυνεύουν να φυλακιστούν για την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης το 2017.

Χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη δίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών τους οι οποίοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης από την Ισπανία, το 2017.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έφτασαν στη Μαδρίτη από την Καταλονία με λεωφορεία και τρένα, κρατούσαν καταλανικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Η αυτοδιάθεση δεν είναι έγκλημα».

Σύμφωνα με τους οργανωτές της κινητοποίησης, συμμετείχαν 120.000 άνθρωποι. Η αστυνομία από την άλλη έκανε λόγο για 18.000 διαδηλωτές.

Οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν «φάρσα» τη δίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών που ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη. Οι εννέα από αυτούς κατηγορούνται για στάση, μια αμφιλεγόμενη κατηγορία καθώς προϋποθέτει την προσφυγή στη βία. Ένας κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών.

«Μου φαίνεται άδικο να τους δικάζουν επειδή μας επέτρεψαν να ψηφίσουμε» στο δημοψήφισμα που είχε γίνει την 1η Οκτωβρίου 2017 και χαρακτηρίστηκε παράνομο από τη Μαδρίτη, είπε ένας 19χρονος φοιτητής, ο Νταβίντ Μαρτίνεζ.

Η καταλανική κρίση εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου, καθώς τρία κόμματα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το κεντροδεξιό Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox ζητούν όλα να υιοθετηθεί πιο σκληρή στάση απέναντι στους αυτονομιστές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των καταλανικών κομμάτων μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας αν ο Πέδρο Σάντσεθ κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Σάντσεθ στην πρώτη θέση, όμως δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα