Ισπανία: Εφτάψυχος ο Σάντσεθ που νίκησε….χάνοντας

Ισπανία: Εφτάψυχος ο Σάντσεθ που νίκησε….χάνοντας
Ο Πέδρο Σάντσεθ AP

Μπορεί να έχασε την πρώτη θέση, όμως ο Πέδρο Σάντσεθ και οι Σοσιαλιστές διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση από το Λαϊκό Κόμμα.

Παρά τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών για άνετη επικράτηση της ισπανικής δεξιάς, το Λαϊκό Κόμμα πήρε πύρρειο νίκη στις εκλογές της Κυριακής

Μετά την καταμέτρηση του 98.4% των ψήφων, το PP εξασφαλίζει 136 έδρες (32,9%), μακριά από τις 150 έδρες που επεδίωκε ο ηγέτης του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, το ακροδεξιό Vox 33 (12,4%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα 122 (31,7%) και η αριστερή συμμαχία SUMAR 31 έδρες (12,3%).

Ομως ο νυν Πρωθυπουργός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται εν δυνάμει σε ευνοϊκότερη θέση από τον αντίπαλό του και μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία εξασφαλίζοντας την υποστήριξη μικρών βασκικών και καταλανικών κομμάτων ενώ έχει δεδομένη την συνεργασία του SUMAR της Υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Αντιθέτως ο δεξιός συνασπισμός (Λαϊκό Κόμμα και Vox) δεν μπορεί να περιμένει σημαντική υποστήριξει από τους Βάσκους και Καταλανούς εθνικιστές. Το Λαϊκό Κόμμα συνετρίβει έτσι και αλλιώς στην Καταλονία.

Εάν δεν επιτευχθεί βιώσιμη πλειοψηφία, νέες εκλογές είναι πιθανόν να προκηρυχθούν σε μία χώρα που γνώρισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 μέχρι το 2019.

Οπως και να έχει οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσουν μήνες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα