Ισπανία: Καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όλους τους μετανάστες

(AP Photo/Francisco Seco
Πέδρο Σάντσεθ AP

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ φέρνει σχέδιο νόμου που εξασφαλίζει την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας της Ισπανίας σε όλους τους μετανάστες ανεξάρτητα από το να έχουν έγγραφα ή όχι.

Το πρώτο σοβαρό αποτύπωμά της στο νομοθετικό έργο είναι γεγονός για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Εl Pais" η υπουργός Υγείας Κάρμεν Μοντόν έχει ήδη έτοιμο το νομοθέτημα που εξασφαλίζει απευθείας πρόσβαση στο σύστημα υγείας της Ισπανίας σε όλους τους μετανάστες άσχετα αν έχουν έγγραφα ή όχι.

ADVERTISING

Το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μέτρο σύμφωνα με το οποίο η καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας αποσυνδέεται από την κατοχή κάρτας κοινωνικής ασφάλισης κάρτα την οποία έτσι και αλλιώς στην Ισπανία παίρνουν όσοι εργάζονται. Τις κατά τόπους λεπτομέρειες θα τις ορίσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους οι περιφέρειες, ωστόσο το γενικό περίγραμμα μπαίνει με το σχέδιο νόμου της Μοντόν.

Τον Απρίλιο του 2012 η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ουσιαστικά απέκλεισε από το σύστημα υγείας της Ισπανίας όλους τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Πλέον αυτό αλλάζει και όπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου υγείας "ένας μετανάστης μπορεί πλέον να πάει κατευθείαν σε κάθε κέντρο υγείας της χώρας σε περίπτωση που αντιμετωπίσει πρόβλημα χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Πρόκειται για μία σαφώς πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία, Μετανάστες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κομισιόν: Ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό

New York Times: Η Ευρώπη θα μπορούσε να διαλυθεί από ένα απλό ζήτημα συνόρων

SHARE:

24Media Network