Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας σε βάρος των γυναικών

Ισπανία: Μαζικές διαδηλώσεις  για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας σε βάρος των γυναικών
Διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Ισπανία - Φωτό αρχείου 2021 Daniel Ochoa de Olza / Associated Press

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ισπανία. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. "Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες", το σύνθημα που κυριαρχούσε.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλη την Ισπανία, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας σε βάρος των γυναικών, ένα θέμα που έχει αναχθεί σε προτεραιότητα των ισπανικών αρχών.

Στη συγκέντρωση της Μαδρίτης κυριαρχούσε παντού, ακόμη και στις μάσκες προστασίας, το βιολετί, το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος. Στην κορυφή της πορείας, ένα πανό έγραφε: «Φτάνει πια με τη σεξιστική βία εναντίον των γυναικών. Λύσεις, τώρα!».

«Δεν είμαστε όλες εδώ, λείπουν οι δολοφονημένες», ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται για επιδημία (…) Είναι καιρός να σταματήσει η πατριαρχική βία στο σώμα μας, στη ζωή μας, στις αποφάσεις μας», είπε η φοιτήτρια και ηθοποιός Λέσλι Ολγκίν.

«Επιδιώκουμε το τέλος της πορνείας και ζητάμε να σταματήσουν οι δολοφονίες, η κακομεταχείριση και οι βιασμοί», είπε από την πλευρά της η δημόσια υπάλληλος Μαρία Μοράν, 50 ετών.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια.

Η καταπολέμηση της σεξιστικής βίας είναι εθνική προτεραιότητα για την Ισπανία. Το 2004 στη χώρα υιοθετήθηκε, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ένας νόμος που καθιστά το φύλο του θύματος επιβαρυντικό παράγοντα για τον κατηγορούμενο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δολοφονούνται γυναίκες επειδή είναι γυναίκες», τόνισε στο Twitter ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, στην κυβέρνηση του οποίου μετέχουν περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. «Δεν θα γίνουμε δίκαιη κοινωνία παρά μόνο αφού τελειώσουμε με αυτού του είδους τη βία εναντίον των γυναικών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, από το 2003 μέχρι και φέτος καταγράφηκαν 1.118 δολοφονίες γυναικών από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφό τους. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 37 τέτοιες δολοφονίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα