"Η κόρη μου δεν ζει γιατί ήταν γυναίκα"
ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

"Η κόρη μου δεν ζει γιατί ήταν γυναίκα"

Δύο γυναίκες που οι κόρες τους έπεσαν θύματα γυναικοκτονιών μιλούν στο NEWS 24/7, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Ο λόγος στην μητέρα της Γαρυφαλιάς Ψαράκου και στην μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.

Η Κούλα Αρμουτίδου είναι η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. Η κόρη της βρέθηκε δολοφονημένη στη Ρόδο, αφού πρώτα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, όταν αρνήθηκε την σεξουαλική επαφή σε δύο άνδρες.

Η Αλεξάνδρα Ψαράκου είναι η μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου. Η δική της κόρη δολοφονήθηκε από τον άνθρωπο με τον οποίο βρισκόταν σε διακοπές. Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, την σκότωσε σπρώχνοντάς την από τα βράχια στη θάλασσα.

Οι δύο γυναίκες μιλούν σήμερα στο Magazine του NEWS 24/7.

Η Ελένη Τοπαλούδη. INTIME NEWS


Κούλα Αρμουτίδου: "Όσο εκτρέφουμε νταήδες και ψευτόμαγκες"

"Με αφορμή τη σημερινή ημέρα θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, είτε είναι παντρεμένες, είτε σε σχέση, με σύντροφο, με φίλο. Να μην ανεχτούν ποτέ οποιαδήποτε κακοποιητική στάση απέναντί τους. Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε κακοποίηση, είτε είναι με λόγια, είτε με ξυλοφορτώματα, με εκδορές, με μώλωπες. Δεν είναι υποχρεωμένη καμία γυναίκα, κανένας άνθρωπος. Να αναγνωρίζουν από νωρίς τα σημάδια. Να μη δέχεστε ταπεινώσεις, εξευτελισμούς να μη γίνετε υποχείριο κανενός νταή. Τελειώνουν τα συγχωροχάρτια για αυτούς τους άνδρες. Η γυναίκα είναι ισότιμη, ισάξια.

Σε μια σχέση το μόνο για το οποίο υπάρχει χώρος είναι η αγάπη. Απόλυτος σεβασμός στην ύπαρξη, στη ζωή, στο κορμί. Μια γυναίκα δεν είναι κτήμα κανενός. Ανήκει μόνο στον εαυτό της. Να το βάλουν πολύ καλά στο μυαλό τους οι άνδρες. Με ποιο δικαίωμα κάποιος στραγγαλίζει την ψυχή μιας γυναίκας; Δεν έχει δικαίωμα να την ακουμπήσει. Όχι να την χτυπήσει, να τη σκοτώσει και να τη σπρώξει από τα βράχια. Επειδή «δεν του βγήκε η φάση».

Η Ελένη Τοπαλούδη δολοφονήθηκε στη Ρόδο στις 28 Νοεμβρίου του 2018. INTIME NEWS

Θέλουμε αγάπη που να μας πηγαίνει στο φως και τον ήλιο. Όχι στα σκοτάδια. Όχι να φοβόμαστε να φύγουμε από μια σχέση που χωλαίνει. Καμία γυναίκα δεν φεύγει από μια υγιή σχέση, ασφαλή, χωρίς χλευασμό και υποτίμηση.

Παντού και πάντα υπήρχε η κακοποίηση της γυναίκας. Στα χρόνια της μητέρας μου υπήρχε ο πάτερ φαμίλιας, που φερόταν στη γυναίκα όπως στα ζώα που είχε στη στάνη. Τότε στα χωριά μεγάλωναν τις γυναίκες και τους μάθαιναν να υποκλίνονται, να ταπεινώνονται, να ζουν μόνο για τον σύζυγο και τα παιδιά και να εξευτελίζουν τον εαυτό τους.

Υπήρχε πάντα ο σύζυγος, ο σατράπης, ο αφέντης, που σε χτυπούσε και η οικογένειά σου δεν σε έπαιρνε πίσω. Ο άνδρας που τα θέλει όλα και «εντάξει μωρέ ας πει καμιά κουβέντα παρά πάνω, άνδρας είναι». «Δεν πρέπει να έχεις λόγο, θα σωπαίνεις, άνδρας είναι». Επιτέλους ένα τέλος σε αυτά τα «άνδρας είναι». Όσο εκτρέφουμε νταήδες και ψευτόμαγκες τέτοια θα γίνονται.

Η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. INTIME NEWS

Και κάτι ακόμη για τους νόμους. Το αγκάθι που λέγεται Ποινικός Κώδικας. Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική. Ο Ποινικός Κώδικας να αλλάξει. Εμένα με καταδίκασαν σε μια ζωή χωρίς χρώμα, χωρίς ελπίδα, χωρίς προσμονή. Τα ισόβια να είναι ισόβια. Στην Κύπρο πλέον συμπεριλαμβάνεται ο όρος γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα. Γιατί οι αντιδράσεις για τον όρο στην Ελλάδα; Μα φυσικά γιατί αν συμπεριληφθεί ο όρος γυναικοκτονία θα αποδεχτούμε ότι είμαστε πατριαρχική κοινωνία. Αυτοί που αντιδρούν ξέρουν πως αν τον δεχτούν, αποδέχονται την πατριαρχία τους.

Τους ακούμε όλους να λένε «Σπάσε τη σιωπή» όμως μια γυναίκα που θα πάει σε ένα Αστυνομικό Τμήμα συνήθως θα αποθαρρυνθεί να μιλήσει. Επαρκείς φορείς και δομές δεν δημιουργούνται για να τη στηρίξουν. Πέρα από τα συνθήματα, στην ουσία, βοηθιέται στο έπακρο μια κακοποιημένη γυναίκα; Αν δεν υπάρχουν γονείς και οικογένεια να την στηρίξουν ψυχικά και οικονομικά πώς θα μιλήσει;".

Η Γαρυφαλλιά Ψαράκου δολοφονήθηκε στην Φολέγανδρο τον Ιούλιο του 2021. FACEBOOK

Αλεξάνδρα Ψαράκου: "Η Γαρυφαλλιά μου δεν ζει γιατί ήταν γυναίκα"

"Το μήνυμα μου στις γυναίκες είναι να μιλάνε. Να ανοίγουν το στόματά τους σε κάποιον που εμπιστεύονται πολύ. Να μην κρατάνε τα μάτια και τα αυτιά τους κλειστά. Πολλές γυναίκες φεύγουν και τελικά κάποιος τις κυνηγάει και τις δολοφονεί. Να μην ντραπούν να ζητήσουν βοήθεια ώστε να μην το αντιμετωπίσουν μόνες τους.

Το βλέπω και στη δική μου καθημερινότητα με γυναίκες που μιλάω και συναναστρέφομαι. Οι γυναίκες φοβούνται. Έτσι έχουν γαλουχηθεί. Να μένουν για τα παιδιά σε έναν γάμο. Να ζουν με χειριστικούς συντρόφους χωρίς να το καταλαβαίνουν. Μου έχουν συμβεί κι εμένα. Πρέπει από πλευράς Πολιτείας να αυξηθεί η ενημέρωση, ώστε οι γυναίκες να βοηθηθούν να αναγνωρίζουν τα σημάδια. Εκεί υφίσταται ένα κενό. Υπάρχουν κάποια κέντρα που μπορούν να βοηθήσουν. Η δουλειά όμως πρέπει να γίνει πιο συλλογικά. Από την πλευρά της, η Αστυνομία πολλές φορές δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

Στην κηδεία της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου. INTIME NEWS

Όσο για τον όρο γυναικοκτονία είναι ο όρος που στην περίπτωση της κόρης μου ισχύει 100%. Η Γαρυφαλλιά δεν ζει γιατί ήταν γυναίκα. Βρέθηκε σε ένα σημείο, με έναν άντρα που έπρεπε να την προστατεύσει και εκείνος επειδή «του χάλασε η φάση» την σκότωσε. Αν αυτός ο άνθρωπος τσακωνόταν εκείνο το βράδυ με έναν φίλο του δεν θα τον είχε σκοτώσει.

Η Γαρυφαλλιά ήταν γυναίκα. Σε αυτήν θεώρησε ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ο όρος υπάρχει. Αυτοί που τον αρνούνται γνωρίζουν πολύ καλά πως μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Μιλάμε για φόνους σε σχέσεις. Από έναν σύντροφο ή από κάποιον που σε σκοτώνει γιατί του είπες όχι, γιατί τσακωθήκατε, γιατί κάτι του αρνήθηκες. Έχει διαφορά".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γυναικοκτονία, Μαρτυρία, Metoo, Ελένη Τοπαλούδη