Ισπανία: "Μπλόκο" στην υποψηφιότητα Πουτζντεμόν στις ευρωεκλογές

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες
O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες AP

Σύμφωνα με το κόμμα του πρώην προέδρου της Καταλονίας, οι αρχές του απαγόρευσαν να είναι υποψήφιος σε μια προσπάθεια να "κλείσουν το στόμα του".

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο για να γλιτώσει τη σύλληψη, απαγορεύεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση των ισπανικών εκλογικών αρχών, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα το αυτονομιστικό του κόμμα.

Σύμφωνα με το κόμμα του "Μαζί για την Καταλονία" που έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση απαγόρευσης, οι εκλογικές αρχές θέλουν με αυτόν τον τρόπο "να κλείσουν το στόμα" του Πουτζντεμόν και δύο άλλων αυτοεξόριστων Καταλανών αυτονομιστών, του Τόνι Κομίν και της Κλάρα Πονσάτι.

Ο Πουτζντεμόν είχε οριστεί πρώτος στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές.

"Δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο (για τη συμμετοχή τους) εκτός αν θέλουν να τους αποκλείσουν για πολιτικούς λόγους", δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του, ο Γκονσάλο Μπόι.

Πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία την Κυριακή καθώς τα κόμματά τους αποκόμισαν οφέλη στις εκλογές αυτές που ανέδειξαν νικητές τους σοσιαλιστές αλλά που χαρακτηρίστηκαν και από την είσοδο στη βουλή της ακροδεξιάς.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος μαζί με τον Πουτζντεμόν υποκίνησαν την απόπειρα απόσχισης της ισπανικής επαρχίας το 2017, είναι ένας από αυτούς που εξελέγησαν στην κάτω βουλή.

Ο Τζουνκέρας ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Ένας άλλος που εξελέγη είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης ANC (Καταλανική Εθνική Συνέλευση) Τζόρντι Σάντσεθ αλλά και ο Τζόρντι Τουρούλ, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης την εποχή της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία, τον Οκτώβριο 2017.

Και οι δύο ήταν υποψήφιοι με το κόμμα "Μαζί για την Καταλονία" του Πουτζδεμόν.

Ο Γιοζέπ Ρουλ, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εκείνη την εποχή, εξελέγη στην κάτω βουλή.

Ο Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος την περίοδο προσπάθειας απόσχισης ήταν υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας, εξελέγη στη Γερουσία.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που αναδείχτηκαν νικητές αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωεκλογές, Ισπανία, Καταλονία, Πουτζντεμόν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισπανία: Ο φυγόδικος Πουτζδεμόν θα επιστρέψει στην Ισπανία εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής

Ο αυτοεξόριστος θέλει ευρωβουλή:Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Πούτζδεμον

SHARE:

24Media Network