Ισπανία: Οι αρχές προχωρούν στην εκταφή του φασίστα που ενέπνευσε τον Φράνκο

Ισπανία: Οι αρχές προχωρούν στην εκταφή του φασίστα που ενέπνευσε τον Φράνκο
Οπαδοί του Franco στο μαυσωλείο Valle de los Caídos AP

Ο José Antonio Primo de Rivera υποστήριζε ανοιχτά την ανάγκη στρατιωτικού κινήματος εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην εκταφή των λειψάνων του José Antonio Primo de Rivera (1903-1936), του φασίστα ηγέτη και ιδρυτή του κινήματος της ισπανικής “Φάλαγγας”, που θεωρείται εμπνευστής του Φράνκο. Ήταν γιος του δικτάτορα Miguel Primo de Rivera, ο οποίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1923-1930, ενώ τα λείψανά του βρίσκονται σε ένα τεράστιο μαυσωλείο, έξω από τη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το BBC, τα οστά του θα μεταφερθούν πλέον στο νεκροταφείο San Isidro της Μαδρίτης, με την κίνηση αυτή να ευθυγραμμίζεται με τις παρεμβάσεις της ισπανικής κυβέρνησης ενάντια σε σύμβολα του φασισμού που έχουν επιβιώσει στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Primo de Rivera πρόκειται να ταφεί κοντά στους τάφους μελών της οικογένειάς του. Ο ίδιος είχε εκτελεστεί μετά από λαϊκό δικαστήριο από εκτελεστικό απόσπασμα τον Νοέμβριο του 1936. Αναλυτικότερα, υποστήριζε ανοιχτά την ανάγκη στρατιωτικού κινήματος εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου, έτσι στις 6 Ιουλίου 1936 συνελήφθη από κυβερνητικές δυνάμεις και φυλακίσθηκε στο φρούριο του Αλικάντε. Λίγες μέρες αργότερα εκδηλώθηκε το στρατιωτικό κίνημα, με αποτέλεσμα να γίνουν αυστηρότερες οι συνθήκες κράτησής του. Τελικά δικάστηκε από λαϊκό δικαστήριο και καταδικάστηκε εις θάνατο στις 17 Νοεμβρίου. Εκτελέστηκε στις 20 Νοεμβρίου.Η ηγεσία του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, άσκησε κριτική για την θανατική καταδίκη του, θεωρώντας τη λανθασμένη πολιτικά πράξη.

Μετά την επικράτηση του Φράνκο αποφασίστηκε να τιμάται ετησίως η μνήμη του Primo de Rivera, ενώ η “Φάλαγγα” παρέμεινε ως η μοναδική νόμιμη πολιτική οργάνωση.

Αντιστοίχως τα λείψανα του Φράνκο είχαν απομακρυνθεί το 2019 από παρακείμενο μαυσωλείο, κάτι που είχε εξοργίσει τα μέλη της ισπανικής ακροδεξιάς που εξακολουθούν να τιμούν τη μνήμη του.

Ο χώρος του μαυσωλείου θα μετατραπεί πλέον σε μνημείο προς τιμήν όλων των θυμάτων του πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι πολλά θύματα προερχόμενα από την Αριστερά ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους και πολλοί συγγενείς τους συνεχίζουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν τα οστά τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα