Ισραήλ: Οι τρεις λόγοι για την “πρόβα” της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ
Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ Associated Press

Οι πολύνεκρες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται για 20ή ημέρα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να αναφέρουν ότι πραγματοποίησαν μια «σχετικά μεγάλη εισβολή» στη Λωρίδα της Γάζας. Τι εξυπηρετεί το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, στην πρώτη επίσημη παραδοχή τους για καταδρομική με άρματα εντός της περιοχής.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται, προβάλλοντας σχετικό βίντεο, ότι άρματα μάχης και πεζικό εισήλθαν στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, «σκοτώνοντας πολλούς μαχητές και καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές και αντιαρματικές θέσεις».

Η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον έλεγχο της ταξιαρχίας Givati, μιας από τις πέντε μονάδες πεζικού του στρατού, έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα «επόμενα στάδια της μάχης», σημειώνει ο στρατός, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τη Γάζα στο τέλος της επιδρομής.

Προς στιγμήν, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα στις τάξεις των ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ η Χαμάς δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

 

Η επικείμενη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα

Με βάση το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εισβολή που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα, από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 7 Οκτωβρίου, με αρκετούς να τη θεωρούν προάγγελο της ολοκληρωτικής χερσαίας επίθεσης.

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει το βίντεο των ισραηλινών δυνάμεων, το BBC χαρακτηρίζει τη χθεσινή επιχείρηση αναμενόμενη, τονίζοντας πως αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς πριν από μια χερσαία εισβολή – στρατεύματα που σκανάρουν την περιοχή και επιφέρουν πλήγματα στον εχθρό.

Οι εικόνες δείχνουν άρματα μάχης και θωρακισμένες μπουλντόζες να εισέρχονται στη βόρεια Γάζα, με την ισραηλινή ανακοίνωση να παραπέμπει σε μάχες στο έδαφος, αν και οι εικόνες δεν το δείχνουν αυτό.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός είναι πιο επιθετική από προηγούμενες επιδρομές, λέγοντας ότι η επιχείρηση ήταν «μέρος των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης».

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί πως το Ισραήλ θέλει να «περάσει» ένα συγκεκριμένο αφήγημα -να υπάρχει η αίσθηση ότι επίκειται εισβολή.

Αυτό βασίζεται σε τρεις λόγους:

  • Για να τονώσει τον ηθικό στις δυνάμεις του που επιχειρούν
  • Για εσωτερική κατανάλωση, προκειμένου να δείξει ότι η απάντηση στη Χαμάς πλησιάζει
  • Για να διατηρήσει την πίεση στην παλαιστινιακή οργάνωση -ειδικά όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Από την πλευρά του, το Al Jazeera μεταδίδει ότι έχουν υπάρξει παρόμοιες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα στο παρελθόν, κατά τις οποίες στρατιώτες πέρασαν τον φράχτη της Λωρίδας. Αυτό, ωστόσο, που κάνει τη χθεσινή επιδρομή ασυνήθιστη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμπλέκονται άρματα μάχης.

Μαρτυρίες στο NEWS 24/7 από τη Γάζα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα