Ισραήλ: Παρατείνεται η απαγόρευση σε βάρος του Al Jazeera

Διαβάζεται σε 2'
Al Jazeera (φωτογραφία αρχείου)
(AP Photo/Nasser Nasser)

Το Ισραήλ παρατείνει την απαγόρευση σε βάρος του Αλ Τζαζίρα για επιπλέον 45 ημέρες, επικαλούμενο την απειλή στην ασφάλεια.

Η απαγόρευση που επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera προκειμένου να εκπέμπει στο Ισραήλ παρατάθηκε σήμερα για επιπλέον 45 ημέρες από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας, αφότου το υπουργικόσυ μβούλιο συμφώνησε πως η λειτουργία του συνιστά απειλή για την ασφάλεια.

Ένα δικαστήριο του Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα επικύρωσε μια αρχική απαγόρευση διάρκειας 35 ημερών στη λειτουργία του Al Jazeera στο Ισραήλ, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας, ένα μέτρο που έληξε χθες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε μια ξεχωριστή απόφαση σχετικά με ένα αίτημα του Al Jazeera κατά του κλεισίματός του, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απεφάνθη ότι το μέτρο σε βάρος του τηλεοπτικού δικτύου «δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο» και έδωσε διορία στην ισραηλινή κυβέρνηση έως την 8η Αυγούστου να καταθέσει επιχειρήματα για «ποιον λόγο δεν θα πρέπει να καθοριστεί ότι ο Νόμος για την Αποτροπή ενός ξένου Τηλεοπτικού Δικτύου να πλήξει την Εθνική Ασφάλεια» είναι άκυρος.

Το Al Jazeera υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν υποκινεί τη βία ή την τρομοκρατία και ότι η απαγόρευση είναι δυσανάλογη, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Το δίκτυο, το οποίο επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

Οι καλωδιακές και δορυφορικές μεταδόσεις του δικτύου και η πρόσβαση στους ιστοτόπους του θα παραμείνουν αποκλεισμένες, ανέφερε το υπουργείο Επικοινωνιών του Ισραήλ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα να εκπέμπει από το Ισραήλ και να θέτει σε κίνδυνο τους μαχητές μας», δήλωσε ο Σλόμο Κάρχι, προσθέτοντας πως ο νόμος τον εξουσιοδοτεί, από τη θέση του υπουργού Επικοινωνιών, να λάβει τέτοιου είδους δράση σε βάρος ξένων τηλεοπτικών δικτύων.

«Δεδομένης της σοβαρότητας του πλήγματος σε βάρος της κρατικής ασφάλειας, είμαι πεπεισμένος ότι οι εντολές για το κλείσιμο επίσης θα παραταθούν στο μέλλον», τόνισε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα