Γάζα: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και ηγέτη της Χαμάς

Διαβάζεται σε 2'
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου Associated Press

Εκτενές ρεπορτάζ του CNN αναφέρει πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar) και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και το αιματοκύλισμα που εξακολουθεί να μαίνεται στη Γάζα, ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Την είδηση έκανε γνωστή ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Karim Khan σε συνέντευξή του στην Christiane Amanpour στο CNN.

Ο Khan δήλωσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, ηγέτη των Ταξιαρχιών Al Qassem και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των Ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Νετανιάχου να βρίσκεται πια στην ίδια θέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Khan δήλωσε επίσης ότι οι κατηγορίες κατά των Sinwar, Haniyeh και al-Masri περιλαμβάνουν “εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης”.

Οι κατηγορίες κατά των Netanyahu και Gallant περιλαμβάνουν “την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις”, δήλωσε ο Khan στην Amanpour.

Όταν τον περασμένο μήνα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ κατά ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού “θα ήταν μια προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα