Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ισραήλ γνώριζε πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση

Διαβάζεται σε 3'
Ισραηλινές δυνάμεις
Ισραηλινές δυνάμεις AP

Σε μια αποκάλυψη, παρόμοια των ΝΥΤ, προχώρησε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan, σύμφωνα με την οποία οι IDF γνώριζαν πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση, περισσότερο από 2 εβδομάδες πριν την 7η Οκτωβρίου.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού (IDF) γνώριζαν, περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν την 7η Οκτωβρίου, την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης της Χαμάς κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων, με στόχο τη σύλληψη εκατοντάδων ομήρων, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μονάδα του ισραηλινού στρατού που είναι επιφορτισμένη με τις παρακολουθήσεις και την συγκέντρωση πληροφοριών, η Unit 8200, συνέταξε στις 19 Σεπτεμβρίου έκθεση με λεπτομερή στοιχεία για την εκπαίδευση επίλεκτων μονάδων της Χαμάς εν όψει των επιθέσεων αυτών.

Οι αξιωματούχοι του τομέα των Πηροφοριών εντός της στρατιωτικής διοίκησης του νοτίου τομέα του Ισραήλ, στην οποία ανήκει και η Λωρίδα της Γάζας, γνώριζαν την έκθεση, αλλά την αγνόησαν, σύμφωνα με το Kan, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kan, έγγραφο που διανεμήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στην 143 Μεραρχία της Τσαχάλ, γνωστή και ως Μεραρχία της Γάζας, ενημέρωνε για σχέδιο επίθεσης κατά στρατιωτικών βάσεων και κιμπούτς και την σύλληψη έως και 250 ομήρων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο που εξετάστηκε τότε ήταν η πιθανή είσοδος λίγων δεκάδων μελών της Χαμάς από τρία σημεία στο ισραηλινό έδαφος.

Ομως στις 7 Οκτωβρίου, οι επιθέσεις των κομάντο της Χαμάς και άλλων αδελφών ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο Ισραήλ προκάλεσαν τον θάνατο 1.194 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους ισραηλινών πολιτών, και την αρπαγή 251 ανθρώπων. Από τους 116 ομήρους που παραμένουν στην Γάζα, οι 41 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο AFP, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποκαλύψεις του Kan, ότι ο στρατός «διεξάγει έρευνα σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και αυτά που προηγήθηκαν. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να μάθουμε και να αντλήσουμε τα διδάγματα που επιβάλλονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν με απόλυτη διαφάνεια στο κοινό».

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αρνείται την διεξαγωγή επίσημης έρευνας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πριν από το τέλος του πολέμου στην Γάζα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα ενημέρωσης αποκαλύπτουν πως το Ισραήλ γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Τον Νοέμβριο του 2023 σε αντίστοιχη αποκάλυψη είχαν προχωρήσει και οι New York Times, όπου ανέφεραν πως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στη διάθεσή τους, έναν χρόνο και πλέον προτού διαπραχθεί, λεπτομερή στοιχεία για το σχέδιο της Χαμάς να εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Ισραήλ, όμως δεν θεωρούσαν το σενάριο ρεαλιστικό.

Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια της έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο οποίο περιγραφόταν λεπτομερώς, σημείο προς σημείο, επίθεση όπως αυτή στην οποία προχώρησαν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, την 7η Οκτωβρίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα