Ιστορική στιγμή: Βρέθηκε μετά από 117 χρόνια το θρυλικό ναυάγιο του Endurance στην Ανταρκτική

Ιστορική στιγμή: Βρέθηκε μετά από 117 χρόνια το θρυλικό ναυάγιο του Endurance στην Ανταρκτική
Το ναυάγιο του Endurance Youtube / @The Guardian

Εντοπίστηκε ανοιχτά της Ανταρκτικής το θρυλικό πλοίο Endurance του διάσημου εξερευνητή Sir Ernest Shackleton, που είχε βυθιστεί το 1915. Είναι σχεδόν άθικτο και σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης.

Βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας Weddell, ανατολικά της Ανταρκτικής χερσονήσου, το ναυάγιο του θρυλικού πλοίου Endurance, σύμφωνα με το Falklands Maritime Heritage Trust.

Το πλοίο του διάσημου εξερευνητή Sir Ernest Shackleton αναζητείτο από το 1915, όταν συγκρούστηκε με πάγο και βυθίστηκε στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τον περασμένο μήνα η αποστολή Endurance22 ξεκίνησε από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ένα μήνα μετά την 100ή επέτειο από τον θάνατο του Shackleton, για να το εντοπίσει .

Το ναυάγιο βρέθηκε σε βάθος 3.008 μέτρων και περίπου τέσσερα μίλια νότια από τη θέση που είχε αρχικά καταγραφεί από τον καπετάνιο του πλοίου, Frank Worsley.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αποστολής Δρ John Shears: “Η αποστολή Endurance22 εκπλήρωσε τον στόχο της. Γράψαμε ιστορία με την ανακάλυψη του Endurance και ολοκληρώσαμε επιτυχώς την πιο δύσκολη αναζήτηση ναυαγίου στον κόσμο”.

Ο διευθυντής εξερεύνησης της αποστολής Mensun Bound είπε ότι τα πλάνα του Endurance έδειξαν ότι είναι άθικτο και “μακράν το καλύτερο ξύλινο ναυάγιο” που έχει δει.

“Είμαστε συγκλονισμένοι από την καλή μας τύχη που εντοπίσαμε και καταγράψαμε εικόνες του Endurance”, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την ανακάλυψη ως “ορόσημο” στην ιστορία.

Ωστόσο, δεν είναι όλα για το παρελθόν. Μεταφέρουμε την ιστορία του Shackleton και του Endurance σε νέο κοινό και στην επόμενη γενιά, στην οποία θα ανατεθεί η ουσιαστική προστασία των πολικών μας περιοχών και του πλανήτη μας. Ελπίζουμε η ανακάλυψή μας να απασχολήσει τους νέους και να τους εμπνεύσει με το πρωτοποριακό πνεύμα, το θάρρος και το σθένος όσων ταξίδεψαν με το Endurance στην Ανταρκτική. Αποτίουμε φόρο τιμής στις δεξιότητες πλοήγησης του καπετάνιου του πλοίου Frank Worsley, του οποίου τα λεπτομερή αρχεία ήταν ανεκτίμητα στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε το ναυάγιο”, συμπλήρωσε.

Ο ιστορικός Dan Snow είπε ότι το ναυάγιο βρισκόταν σε “εκπληκτική κατάσταση συντήρησης”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα