Ιταλία: Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT – Κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Ιταλία: Απαγορεύτηκε η χρήση του ChatGPT – Κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Το λόγο της OpenAI AP Photo/Richard Drew

Για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων κατηγορείται το Chatgpt από την Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων διέταξε σήμερα την απαγόρευση χρήσης του ChatGPT λόγω φερόμενων παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με δημοσιέυματα Ιταλικών εφημερίδων.

Η απόφαση πάρθηκε εφόσον ο Εγγυητής “σημειώνει την έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών και όλων των ενδιαφερομένων μερών των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται από την OpenAI (Αμερικανική πλατφόρμα που διαχειρίζεται το ChatGPT), αλλά κυρίως την απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.”

Η Ιταλική Αρχή διέταξε λοιπόν “με άμεση ισχύ” τον προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων των Ιταλών χρηστών. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Corriere della Sera, η εταιρεία ίσως ήδη από αύριο θα καταστήσει την πλατφόρμα “μη προσβάσιμη σε όσους έχουν εγγραφεί με ιταλικό e-mail”. Εις περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο – τονίζει η εφημερίδα – ύψους μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιταλικός Τύπος τονίζει επίσης πως η Ιταλική Αρχή αμφισβητεί “την απουσία συστημάτων επαλήθευσης της ηλικίας των ανηλίκων” (κάτω των 13 ετών) εφόσον δεν υπάρχει κανένα φίλτρο “για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών”, γεγονός το οποίο “εκθέτει τους ανηλίκους σε απαντήσεις που είναι εντελώς ακατάλληλες για το επίπεδο ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους”.

Τέλος, ο Ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει πως στις 20 Μαρτίου η εταιρεία OpenAI είχε υποστεί παραβίαση δεδομένων (data breach) που σχετίζονταν με τις συνομιλίες των χρηστών και τις πληροφορίες πληρωμής των συνδρομητών της υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα