Ιταλία:Ένεση 20 δισ. ευρώ για στις επιχειρήσει του ιδιωτικού τομέα

Ιταλία:Ένεση 20 δισ. ευρώ για στις επιχειρήσει του ιδιωτικού τομέα

Η κυβέρνηση αποδέσμευσε 20 δισ. ευρώ για την εξόφληση βεβαιωμένων οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποδέσμευσε σήμερα ένα ποσό 15,7 δισ. ευρώ που οφειλόταν σε επιχειρήσεις, από το σύνολο των 20 δισ. που έχει εξαγγείλει ότι πρόκειται να διαθέσει μέσα στη χρονιά για την εξόφληση καθυστερούμενων βεβαιωμένων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Η επόμενη εκταμίευση κεφαλαίων για την εξόφληση των βεβαιωμένων οφειλών αυτών "μπορεί να αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι επρόκειτο να διαθέσει ένα ποσό 40 δισ. ευρώ για να εξοφληθούν οφειλές της δημόσιας διοίκησης προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2013 και το 2014.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να αυξήσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αλλά ο Σακομάνι παρουσίασε την εξόφληση των χρεών αυτών ως μια απτή προσπάθεια της κυβέρνησης "να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων".

Οι ανεξόφλητες οφειλές του δημοσίου τα τελευταία χρόνια έχουν προσλάβει "σημαντικές διαστάσεις", αλλά η δυνατότητα εξόφλησής τους "περιορίζεται", ιδιαίτερα λόγω της υποχρέωσης της κυβέρνησης της χώρας να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, είχε επισημάνει τον Μάρτιο η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο CGIA της Μέστρε, το σύνολο των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα από το κράτος ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ και σε αυτές ακριβώς αποδίδεται το κλείσιμο της μιας επιχείρησης στις τρεις που κηρύσσουν πτώχευση στην Ιταλία.

Την εξόφληση των οφειλών αυτών ζητούσε μετ' επιτάσεως και μια από τις σημαντικότερες ενώσεις των εργοδοτών της Ιταλίας, η ένωση βιομηχάνων Confindustria.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network