Ιταλία: Σε ελεύθερη πτώση η παραγωγή ελαιολάδου

Ιταλία: Σε ελεύθερη πτώση η παραγωγή ελαιολάδου

Η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 38% - Αναμένεται να φθάσει τους 265.000 τόνους, έναντι 430.000 τόνων πέρυσι.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία αναμένεται να σημειώσει μεγάλη πτώση το 2018, κυρίως εξαιτίας της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε σήμερα το δημόσιο Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (ISMEA).

Η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε περίπου 38%. Αναμένεται να φθάσει τους 265.000 τόνους, έναντι 430.000 τόνων πέρυσι.

«Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει μια μέση τιμή ανάμεσα στο σενάριο της μέγιστης μείωσης, που φθάνει το 45%, και το πιο αισιόδοξο σενάριο, που περιορίζει την παραγωγή κατά 30%», εξηγεί το ISMEA σε έκθεσή του για το ελαιόλαδο.

Οι φετινές κλιματικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, ιδιαίτερα «το χιόνι που έπεσε τον Μάρτιο» στην Απουλία, την κύρια περιφέρεια παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, ανέφερε το ινστιτούτο.

Το ISMEA υπενθυμίζει επίσης την εναλλαγή ανάμεσα σε μια «καλή» χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου και την επόμενη, που η παραγωγή είναι πάντα χειρότερη.

Ωστόσο για να έχει κανείς μια ακριβέστερη εικόνα της πραγματικής παραγωγής, θα πρέπει να περιμένει τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς η συγκομιδή της ελιάς αρχίζει εν γένει γύρω στις 15 Οκτωβρίου, διευκρινίζει το ινστιτούτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα