Ιταλία: Το φλερτ "πεντάστερων" με τη "Λέγκα" δεν βγάζει κυβέρνηση

Ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ιδρυτής του κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο
Ο υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ιδρυτής του κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο AP

Τα Πέντε Αστέρια θέλουν συνεργασία με τη Λέγκα όχι όμως τον Μπερλουσκόνι. Οι τρεις εναλλακτικές του Ιταλού προέδρου για τη συνέχεια των συζητήσεων

Η πρόεδρος της γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι στην Ιταλία επέστρεψε στον Iταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλλα, την διερευνητική εντολή που είχε λάβει, μιας και δεν μπόρεσε να πείσει τα Πέντε Αστέρια και την κεντροδεξιά να συγκυβερνήσουν. 

Το εμπόδιο είναι σαφές: το κίνημα Πέντε Αστέρων θέλει να συμμαχήσει με την Λέγκα, αλλά όχι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο οποίος, όμως, επιθυμεί να πάρει μέρος στη νέα κυβέρνηση για να προστατέψει, όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, και τις επιχειρήσεις του, αρχίζοντας από τα τηλεοπτικά κανάλια, την εφημερίδα Il Giornale και τα περιοδικά της οικογένειάς του. Διότι οι «πεντάστεροι» έχουν πει ξεκάθαρα ότι θέλουν να εγκρίνουν νόμο ο οποίος να θεσπίζει το αυστηρό ασυμβίβαστο της πολιτικής με την επιχειρηματική δράση. «Στα κανάλια μου, τα Πέντε Αστέρια θα καθάριζαν απλώς τουαλέτες», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους.

Τώρα, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους επικεφαλής της Λέγκα ή των Πέντε Αστέρων, δηλαδή στον Ματτέο Σαλβίνι ή στον Λουίτζι Ντι Μάιο. Κανένας από τους δύο όμως δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σταδιακή προσέγγιση Λέγκας - Πέντε Αστεριών

Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι Λέγκα και Πέντε Αστέρια έρχονται ολοένα και πιο κοντά, δηλαδή ότι ο Σαλβίνι, αργά αλλά σταθερά, «απαγκιστρώνεται» από τον ιταλό μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργό.

Η τρίτη δυνατότητα, είναι μια νέα διερευνητική εντολή, αυτή τη φορά στον πρόεδρο της βουλής, Ρομπέρτο Φίκο. Ανήκει στα Πέντε Αστέρια και θα μπορούσε να εξακριβώσει αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την κεντροαριστερά, έστω και αν οι Δημοκρατικοί, προς το παρόν, δεν έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο. Το πολύ μέχρι την Δευτέρα, αναμένονται ουσιαστικές απαντήσεις, διότι ο ιταλός πρόεδρος, από εδώ και στο εξής, φέρεται να θέλει να επισπεύσει όσο περισσότερο γίνεται τους όλους ρυθμούς των διαβουλεύσεων.

Στο μεταξύ αύριο ψηφίζουν οι κάτοικοι της μικρής περιφέρειας Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία. Πρόκειται για μια νέα αναμέτρηση των Πέντε Αστέρων με την κεντροδεξιά, σε τοπικό επίπεδο. Το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, όπως διαρρέει, φέρεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα. Και το αποτέλεσμα του «ιταλικού Οχάιο» (όπως βάπτισαν, πολλοί, την περιοχή του Μολίζε) μπορεί να επηρεάσει, σε ένα βαθμό, και τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο..


Πηγή: 

DW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιταλία: Οι "πεντάστεροι" δεν θέλουν τον Σίλβιο, αλλά "φλερτάρουν" τη Λέγκα του Βορρά

SHARE:

24Media Network