John Goodenough: Πέθανε ο γηραιότερος νομπελίστας στον κόσμο – Ο ρόλος του στη δημιουργία της μπαταρίας

John Goodenough: Πέθανε ο γηραιότερος νομπελίστας στον κόσμο – Ο ρόλος του στη δημιουργία της μπαταρίας
John Goodenough AP Photo/Alastair Grant

Την τελευταία του πνοή "άφησε" ο John Goodenough, ο γηραιότερος νομπελίστας στον κόσμο. Είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της μπαταρίας ιόντων λιθίου.

Σε ηλικία 100 ετών πέθανε ο John Goodenough, ο γηραιότερος νομπελίστας στον κόσμο και ένας εκ των επιστημόνων που συνετέλεσαν στη δημιουργία των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Την είδηση θανάτου του επιβεβαίωσε το Πανεπιστήμιου του Τέξας στο Όστιν, όπου και εργαζόταν ως καθηγητής μηχανικής.

“Η κληρονομιά του John ως λαμπρού επιστήμονα είναι ανυπολόγιστη”, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, Τζέι Χάρτζελ.

Ο δρ Goodenough τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2019 σε ηλικία 97 ετών για το έργο του στις μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της μπαταρίας ιόντων λιθίου.

Η ελαφριά και ισχυρή μπαταρία πυροδότησε μια επανάσταση στην τεχνολογία, ανοίγοντας το δρόμο για τα σύγχρονα φορητά ηλεκτρονικά είδη, όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Οι μπαταρίες παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην τροφοδοσία μεγαλύτερων σύγχρονων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών.

Ποιος ήταν ο John Goodenough

Γεννημένος στη Γερμανία το 1922 από Αμερικανούς γονείς, ο Δρ Goodenough μεγάλωσε στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό ως μετεωρολόγος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, καθώς και διδακτορικό στη φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ήταν παντρεμένος με την Irene Wiseman, η οποία απεβίωσε το 2016.

Οι ανακαλύψεις του “βελτίωσαν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο κ. Hartzell. “Ήταν ηγέτης στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας καθ’ όλη τη διάρκεια των πολλών δεκαετιών της καριέρας του και δεν έπαψε ποτέ να αναζητά καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας”.

Ο δρ Goodenough ξεκίνησε την καριέρα του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, όπου εργάστηκε επί 24 χρόνια και συνέβαλε στην ανάπτυξη της μνήμης τυχαίας προσπέλασης για τους υπολογιστές.

Εκεί, έγινε ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης θεωρίας του μαγνητισμού, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ερωτηθείς από τον John Humphrys του BBC το 2016 πώς είναι να ξέρεις ότι οι ανακαλύψεις του έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ο δρ Goodenough είπε ότι “δεν το σκέφτεται πολύ”.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχω προσφέρει κάτι στους ανθρώπους αυτού του κόσμου”, είπε. Αστειεύτηκε τότε ότι ο ίδιος δεν είχε κινητό τηλέφωνο επειδή δεν του άρεσε να τον “ενοχλούν”.

Ο καθηγητής ήταν γνωστός για την ευστροφία του και το “μεταδοτικό γέλιο” του, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τέξας. “Αυτό το γέλιο μπορούσε να ακουστεί να αντηχεί μέσα στα κτίρια μηχανικών του UT”, ανέφερε το Πανεπιστήμιο.

Πρόσφατα, ο δρ Goodenough και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας είχαν ερευνήσει νέους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω μιας μπαταρίας από γυαλί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα