Καλιφόρνια: Εκατομμύρια στρέμματα στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Καλιφόρνια: Εκατομμύρια στρέμματα στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές
Καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια AP

Χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που έχει απανθρακώσει πάνω από 3,1 εκατ. στρέμματα γης στην Καλιφόρνια. Τουλάχιστον 6 οι νεκροί.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Καλιφόρνια, όπου μαίνονται εκατοντάδες πυρκαγιές, οι χειρότερες στην ιστορία της πολιτείας, και ολόκληρες περιοχές είχαν καλυφθεί χθες από νέφη πυκνού καπνού. Οι πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από κεραυνούς και τροφοδοτήθηκαν από το κύμα καύσωνα που σπάει ρεκόρ και το χαμηλό επίπεδο υγρασίας, έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Μια από τις μεγαλύτερες, η αποκαλούμενη LNU Lightning Complex, είχε απανθρακώσει σχεδόν 900.000 στρέμματα ως το πρωί της Παρασκευής. Απειλεί πλέον κυρίως αμπελώνες στις κομητείες Νάπα και Σονόμα, που είχαν ήδη υποστεί πλήγματα από παρόμοιες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια AP

Όπως καταγράφει η Washingtonpost, οι αρχές έχουν δώσει εντολή να προετοιμάσουν όλοι οι κάτοικοι μια τσάντα με τα απαραίτητα, προκειμένου να είναι δυνατή η εκκένωση ανά πάσα στιγμή.

Ο φόβος της μόλυνσης από τον κορονοϊό εξώθησε αρκετούς από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρους στάθμευσης ή σε παραλίες μάλλον, παρά στα κέντρα προσωρινής στέγασης που τους προτείνουν οι αρχές.

Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια AP

Μάλιστα, πρόκειται για την αρχή της σεζόν υψηλού κινδύνου όσον αφορά τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, μια διαρκής απειλή για την πολιτεία, ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε ομιλία του στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών την Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ επέμεινε στο ότι οι πυρκαγιές αυτές συνδέονται άρρηκτα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα», τόνισε. «Αν δεν το πιστεύετε, ελάτε στην Καλιφόρνια».

Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια AP

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πολιτεία του καταγράφηκε την Κυριακή η θερμοκρασία που πιστεύεται ότι είναι η τρίτη υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στον πλανήτη Γη: 54,4° Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου. Συνολικά, αφότου άρχισαν αυτές οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, έχουν απανθρακωθεί πάνω από 3,1 εκατ. στρέμματα γης.

Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια AP

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές οδήγησαν τις αρχές να προειδοποιήσουν τους πολίτες για τους κινδύνους από την ατμοσφαιρική μόλυνση, ειδικά στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς οι μετεωρολογικές υπηρεσίες τονίζουν πως το πρόβλημα θα συνεχιστεί «βραχυπρόθεσμα».

Hank Hanson, 81, gestures to the kitchen of his home, destroyed by the LNU Lightning Complex fires, in Vacaville, Calif., on Friday, Aug. 21, 2020. Hanson, who built the house thirty years ago, does not think he will rebuild. (AP Photo/Noah Berger) AP

Οι πυρκαγιές, που συνήθως καταγράφονται μεταξύ του Αυγούστου και του Νοεμβρίου, έχουν γίνει συχνότερες και μεγαλύτερες στην Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια, με επιστήμονες να συναινούν ότι ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή. Η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας, η οποία είχε βαπτιστεί Camp Fire, έπληξε το βόρειο τμήμα της πολιτείας τον Νοέμβριο του 2018. Στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα