Κάννες 2019: Σάλος με την βράβευση του Αλέν Ντελόν – Υπογραφές να μην τιμώνται “μάτσο” συμπεριφορές

Κάννες 2019: Σάλος με την βράβευση του Αλέν Ντελόν – Υπογραφές να μην τιμώνται “μάτσο” συμπεριφορές
Ο Αλέν Ντελόν AP

Η ιδρύτρια της Women and Hollywood Μελίσα Σίλβερσταϊν δήλωσε μέσω Twitter "αηδιασμένη" με το γεγονός ότι οι Κάννες τιμούν τον Ντελόν δεδομένου ότι ο ηθοποιός "έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι έχει χαστουκίσει γυναίκες και ότι έχει δηλώσει πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι αφύσικο".

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών ξεκινάει σήμερα εν μέσω μιας διένεξης με αφορμή την απόφαση να τιμηθεί ο βετεράνος Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν, ο οποίος κατηγορείται για βίαιη συμπεριφορά εις βάρος γυναικών.

Μια από τις αμερικανικές οργανώσεις που είναι επικεφαλής του κινήματος #MeToo στην βιομηχανία του κινηματογράφου, η Women and Hollywood, δήλωσε ότι “προκαλεί αηδία” η απόφαση να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα ο Γάλλος ηθοποιός.

Τον περασμένο χρόνο το Φεστιβάλ δεσμεύτηκε ότι θα πρέπει να “υπάρξει μηδενική ανοχή ως προς την σεξουαλική παρενόχληση ή την οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση” εν μέσω διαδηλώσεων πάνω στο κόκκινο χαλί, με την Κέιτ Μπλάνσετ να πρωτοστατεί και περίπου 80 γυναίκες ηθοποιούς και σκηνοθέτιδες του Χόλιγουντ να συμμετέχουν σε αυτές.

Σε μια πρωτοβουλία για διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών ώστε να μην βραβευτεί ο Ντελόν, ο 83χρονος ηθοποιός χαρακτηρίζεται “ρατσιστής και ομοφοβικός μισογύνης”.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν μια νέα ταινία του Γαλλο-Τυνήσιου σκηνοθέτη Αμπντελατίφ Κεσίς επιλέχτηκε να διαγωνιστεί για το ανώτερο βραβείο παρότι η αστυνομία διενεργεί έρευνα εις βάρος του για φερόμενη σεξουαλική επίθεση εις βάρος μιας νεαρής ηθοποιού, κάτι το οποίο αρνείται ο ίδιος.

Η ιδρύτρια της Women and Hollywood Μελίσα Σίλβερσταϊν δήλωσε μέσω Twitter “αηδιασμένη” με το γεγονός ότι οι Κάννες τιμούν τον Ντελόν δεδομένου ότι ο ηθοποιός “έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι έχει χαστουκίσει γυναίκες και ότι έχει δηλώσει πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι αφύσικο”.

“Οκτώ σπασμένα πλευρά”

“Έχει συνταχθεί με το ρατσιστικό και αντισημιτικό Εθνικό Μέτωπο”, πρόσθεσε η ίδια, το οποίο ιδρύθηκε από τον επί σειρά ετών φίλο του Ζαν-Μαρί Λεπέν και το οποίο μετονομάστηκε από την κόρη του Μαρίν και σημερινή ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος σε “Εθνικό Συναγερμό”.

Τον Νοέμβριο ο Ντελόν παραδέχτηκε ότι έχει χτυπήσει γυναίκες όταν ερωτήθηκε στη γαλλική τηλεόραση σχετικά με τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από τον γιο του Αλέν-Φαμπιάν Ντελόν, ο οποίος δεν έχει σχέση με τον πατέρα του.

“Αν ένα χαστούκι είναι μάτσο, τότε είμαι μάτσο”, είπε και πρόσθεσε ότι τον έχουν χτυπήσει γυναίκες και ότι δεν έχει ποτέ “ταπεινώσει” κάποια γυναίκα.

Ο γιος του είπε ότι ο ηθοποιός χτυπούσε την μητέρα του και ότι δύο φορές της είχε σπάσει οκτώ πλευρά και την μύτη της.

Ένας άλλος γιος του, ο Άντονι Ντελόν, είχε γράψει νωρίτερα στο Instagram ότι όταν ήταν παιδί ο πατέρας του τον είχε κλειδώσει μέσα σε ένα κλουβί με σκύλους “για να γίνει πιο σκληρός”.

Αλλά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φερμό πρόσφερε χθες στήριξη στον Ντελόν λέγοντας ότι το Φεστιβάλ τιμά την καριέρα του, όχι τις απόψεις του, τις οποίες δεν εγκρίνει.

“Ο Αλέν Ντελόν επιτρέπεται να έχει όποια άποψη θέλει. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να πάρουμε απόσταση. Αυτά που έχει πει– σποραδικά από εδώ και από εκεί–τα γενικεύουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Είναι άτοπο να κρίνουμε κάποιον με τα σημερινά δεδομένα και να κρίνουμε τα πράγματα που ειπώθηκαν και έγιναν χρόνια πριν. Δεν του απονέμουμε το Νόμπελ Ειρήνης”, δήλωσε ο Φερμό στο AFP.

Στην ιστοσελίδα Care2 συγκεντρώθηκαν 18.000 υπογραφές με αίτημα να μην τιμηθεί ο Ντελόν στις Κάννες.

Το Φεστιβάλ παρουσίασε μια γιγαντοαφίσα με τον νεαρό Ντελόν, η οποία από την Κυριακή θα κρέμεται πάνω από το κόκκινο χαλί όταν θα παραλάβει ο Ντελόν την τιμητική του διάκριση.

Στην αφίσα εικονίζεται ο Ντελόν σε σκηνή της ταινίας του 1960 “Γυμνοί στον Ήλιο”, στην οποία υποδυόταν έναν γοητευτικό κατά συρροήν δολοφόνο.

Ο Φρεμό αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση του Κεσίς, ο οποίος το 2013 τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του “Η Ζωή της Αντέλ”.

Δικαστική πηγή δήλωσε στο AFP ότι συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με την καταγγελία που έκανε μια 29χρονη ηθοποιός εις βάρος του τον Οκτώβριο παρότι ακόμη δεν έχει καταθέσει ο σκηνοθέτης.

Η γυναίκα αυτή ισχυρίζεται ότι έπειτα από ένα πάρτυ τον Ιούνιο στο Παρίσι ξύπνησε και τον είδε να την θωπεύει.

Οι δικηγόροι του έχουν δηλώσει ότι “αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες”.

Ο Κεσίς, του οποίου η τετράωρη νέα του ταινία “Μακτούμπ αγάπη μου” είναι μια από τις 21 ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα, κατηγορείται ότι στα γυρίσματα παρενοχλούσε τους συντελεστές της “Ζωής της Αντέλ”.

Οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας, οι Λέα Σεϊντού και η Αντέλ Εξαρχόπουλος, έχουν εκφράσει παράπονα για τη συμπεριφορά του Κεσίς.

Ωστόσο, η Σεϊντού αργότερα δήλωσε υπερήφανη για την ταινία και είπε “Μου αρέσει στ΄αλήθεια ως σκηνοθέτης. Ο τρόπος που μας συμπεριφέρεται; Ε και;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα