Ο Κάρολος γίνεται 70: Τι θα κάνω όταν γίνω βασιλιάς

Πρίγκιπας Κάρολος
Πρίγκιπας Κάρολος AP

"Δεν θα είμαι ανακατωσούρας, δεν είμαι ανόητος", με τη φράση αυτή, ο πρίγκιπας Κάρολος μας διαβεβαιώνει λίγες ημέρες πριν γίνει 70 ετών ότι είναι πιο έτοιμος από ποτέ για το "ρόλο" της ζωής του: Αυτόν του μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν "προγραμματισμένο" να γίνει ο μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ημέρα που γεννήθηκε. Ωστόσο, λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια, η μέρα αυτή δεν έχει ακόμη έρθει. Μιλώντας σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC με αφορμή τα 70α του γενέθλια την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Κάρολος μιλάει για πρώτη φορά ανοιχτά για το τι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος μόλις ανέβει στο θρόνο.

Ο πρωτότοκος γιος της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο ρόλος του βασιλιά θα είναι εντελώς διαφορετικός από ατόν του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου. "Οι δύο καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές" τονίζει, υπογραμμίζοντας "δεν είμαι ανόητος" ότι λόγω ρόλου και ουδετερότητας πολλές από τις φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητές του θα μπουν στον "πάγο".

Ο Κάρολος έχει πλούσια κοινωνική δράση. Είναι ένθερμος υποστηρικτής για την προστασία του περιβάλλοντος, λάτρης της ομοιοπαθητικής και της καλής αρχιτεκτονικής. Πολλές από αυτές τις δράσεις δεν συνάδουν με το ρόλο του βασιλιά και ο Κάρολος αυτό το γνωρίζει καλά.

Δεσμεύεται να σεβαστεί το διακριτικό ρόλο της μοναρχίας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι του Ηνωμένου Βασιλείου. Ξέρει καλά ότι οφείλει να παραμένει ουδέτερος ως βασιλιάς σε καίρια ζητήματα, σεβόμενος απόλυτα το θεσμικό του ρόλο στα θέματα που σχετίζονται με την κυβέρνηση. "Και βέβαια καταλαβαίνω πως θα πρέπει να δρω" διαβεβαιώνει.

Στο παρελθόν κατηγορήθηκε πολλές φορές ως "ανακατώστρας", ιδιαίτερα πριν το γάμο και το επακόλουθο διαζύγιο με την Νταϊάνα που στα μάτια κάποιων τον έκανε αντιπαθητικό. Στηρίζοντας εμπράκτως και ενεργά μη προνομιούχους και φτωχούς νέους, είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στα Ανάκτορα με τα ταμπλόιντ να μην αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη για να διαδίδουν κουτσομπολιά. "Αν αυτό που έκανε πριν από 40 χρόνια, να ασχολούμαι με την κατάσταση στις κοινότητες, θεωρείται παρέμβαση, τότες ας είναι, είμαι περήφανος για αυτήν", λέει αποστομοτικά.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν επίσης και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι δύο γιοι του. Ο πρίγκιπας Χάρι αποκαλύπτει ότι ο πατέρας του είναι εργασιομανής και συχνά τον παίρνει ο ύπνος στο γραφείο του και το ξημέρωμα τον βρίσκει με ένα post it κολλημένο στο μέτωπο. Ενώ ο επόμενος διάδοχος του θρόνου, ο Ούλιαμ, δεν κρύβει ότι θα επιθυμούσε ο πατέρας του να περνά περισσότερο χρόνο με τα εγγόνια του Τζορτζ, Σάρλος και Λούις, τα οποία τον λατρεύουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία, Πρίγκιπας Κάρολος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο πρίγκιπας Κάρολος παραδέχτηκε τον ρόλο της Βρετανίας στη "φρίκη" του δουλεμπορίου

Ο Κάρολος θα παραδώσει την Μέγκαν Μαρκλ στο Χάρι

Βασιλικοί γάμοι: Ποιος είχε το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό

Ποιος πληρώνει τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον οίκο της

Μήνυμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από Παυλόπουλο προς Κάρολο

SHARE:

24Media Network