Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο πένθος η Βρετανία – Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στο πένθος η Βρετανία – Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της
Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών AP Photo/Alastair Grant, File

Βαθιά θλίψη στη Βρετανία για την απώλεια της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε περίοδο πένθους η βασιλική οικογένεια. Τα μηνύματα των παγκόσμιων ηγετών.

Στη θλίψη βυθίστηκε η Μεγάλη Βρετανία αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, όπως ανακοίνωσαν με γραπτή ανακοίνωση τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λίγο μετά τις 20:30 της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).

Η βασίλισσα Ελισάβετ ή αλλιώς η Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και βαπτίστηκε στις 29 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο ιδιωτικό παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας βρέθηκε πρώτη στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο όταν ο θείος της, ο Εδουάρδος Η΄, παραιτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και ο πατέρας της έγινε βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος Στ΄. Η Ελισάβετ ήταν τότε 10 ετών.

O Bασιλιάς George VI με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τις κόρες τους, ανήμερα της στέψης του πατέρα της, στο Μπάκιγχαμ, στις 12/5 του 1937. AP Photo


Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.

Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964). Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο όταν πέθανε ο πατέρας της, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η ίδια βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Κένυα. Στέφθηκε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Αυτή ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ στην πρώτη της εμφάνιση στο Κοινοβούλιο, για να κινήσει τις διαδικασίες της -κάτι που ήταν μεταξύ των υποχρεώσεων της έκτοτε (1952). AP Photo

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνεργάστηκε με 15 πρωθυπουργούς. Συναντήθηκε επίσης με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ (συνολικά 14), εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Επισκέφθηκε δεκάδες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρο, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδά, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία, Κίνα…) και συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε ποντίφικες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, της βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά.

Η Ελισάβετ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της ηγεμόνας 15 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Τζαμάικα, η Αντίγκουα και Μπαρμούντα, η Γρενάδα, τα Νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού, το Σεντ Κιτς και Νέβις και άλλες.

Γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια από την ανάρρησή της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών AP

Σε πένθος η βασιλική οικογένεια

Η βασίλισσα άφησε μια μεγάλη και αφοσιωμένη οικογένεια, όπως αναφέρει το BBC, μια οικογένεια που πρόσφατα θρήνησε τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου.

Τα τέσσερα παιδιά της, ο Κάρολος, η Άννα, ο Άντριου και ο Έντουαρντ, της έδωσαν οκτώ εγγόνια. Αφήνει πίσω της συνολικά 12 δισέγγονα.

Η βασιλική οικογένεια μπαίνει πλέον σε περίοδο πένθους, πράγμα που σημαίνει ότι ακυρώνεται κάθε εκδήλωση, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε βασιλικές κατοικίες, κυβερνητικά κτίρια και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

H Βασίλισσα Ελισάβετ AP


Θλίψη σε όλη τη Βρετανία – Πλήθος κόσμου έξω από το Μπάκιγχαμ

Την ίδια στιγμή, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, θέλοντας να θρηνήσει και να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ αρκετοί Λονδρέζοι και τουρίστες έσπευσαν στο σημείο από την ώρα που ανακοινώθηκε πως η υγεία της επιδεινώθηκε.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς όταν έγινε γνωστός ο θάνατός της, ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή. Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.

Παράλληλα, η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Κόσμος έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ AP Photo/Frank Augstein


LIVE ΕΙΚΟΝΑ από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

LIVE ΕΙΚΟΝΑ από το κάστρο του Μπαλμόραλ

Στο πλευρό της στο Μπαλμόραλ βρισκόταν από νωρίς την Πέμπτη (08/09) η οικογένειά της, ενώ ολόκληρη η Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος μετά την είδηση του θανάτου της.

Λόγω του θανάτου της στη Σκωτία, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Μονόκερως”, που περιλαμβάνει τη σειρά διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν σε αυτή την περίπτωση.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατό της στη Σκωτία

Η σορός της αναμένεται να μεταφερθεί στο Holyroodhouse όπου θα αναπαυθείι και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό του St Giles στο Royal Mile στο Εδιμβούργο.

Έπειτα, η σορός με το φέρετρό θα μεταφερθεί στον σταθμό Waverley στο Εδιμβούργο, ούτως ώστε να μεταφερθεί με το Βασιλικό Τρένο στον σταθμό St. Pancras στο Λονδίνο.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροπλάνο, το οποίο θα υποδεχτούν η πρωθυπουργός και επίλεκτοι υπουργοί.

Βασίλισσα Ελισάβετ Gero Breloer/AP Photo

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη δήλωση από τον νέο βασιλιά, Κάρολο – “Στιγμή υπέρτατης θλίψης”

Την πρώτη του -γραπτή- δήλωση μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ έκανε ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το BBC, ο Κάρολος (ο οποίος θα λάβει το όνομα “Κάρολος ΙΙΙ”) είπε πως “ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης μονάρχη και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.

BBC


Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια, την Κοινοπολιτεία και σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε γνωρίζοντας τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή την οποία είχε η Βασίλισσα”.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της

Ηγέτες και μεγάλες προσωπικότητες από όλο τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό κόσμο εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ και τα συλλυπητήριά τους στη βασιλική οικογένεια.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε φόρο τιμής στην Ελισάβετ, δηλώνοντας ότι ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία. Η χώρας μας αναπτύχθηκε και γνώρισε την ευημερία κατά τη βασιλεία της. Η Βρετανία είναι η μεγάλη χώρα που είναι σήμερα χάρη σε εκείνη», δήλωσε η Τρας, μιλώντας έξω από το γραφείο της στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα βιώνει μια βαθιά και προσωπική αίσθηση απώλειας: “Φαινόταν τόσο διαχρονική και τόσο υπέροχη που φοβάμαι ότι είχαμε φτάσει να πιστεύουμε, σαν παιδιά, ότι απλά θα συνεχίζει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο Τζόνσον. «Το ένα μετά το άλλο κύματα θλίψης απλώνονται όλο τον κόσμο, από το Μπαλμόραλ –όπου όλες οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια– και φθάνοντας πολύ πέρα από τη χώρα αυτή και σε όλη τη μεγάλη Κοινοπολιτεία εθνών, που τόσο αγαπούσε η βασίλισσα και τόσο την αγαπούσε και εκείνη».

Από τις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ δήλωσαν: “Σε ένα κόσμο συνεχούς αλλαγής, ήταν μια σταθεροποιητική παρουσία και μια πηγή παρηγοριάς και υπερηφάνειας για γενιές Βρετανών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που ποτέ δεν γνώρισαν τη χώρα τους χωρίς εκείνη. Η κληρονομιά της θα είναι μεγάλη στις σελίδες της βρετανικής Ιστορίας και στην Ιστορία του κόσμου μας”.

“Ήταν η μακροβιότερη αρχηγός κράτους στον κόσμο και μια από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες παγκοσμίως. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη Βασιλική Οικογένεια και στον βρετανικό λαό”, σημείωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια “καλόκαρδη βασίλισσα” που άφησε “ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της”.

“Βαθιά λυπημένος για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ”, έγραψε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την θλίψη του για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ εξέφρασε με ανάρτησή στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Είμαι βαθύτατα λυπημένος για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος Βασίλισσας Ελισάβετ.

Το καθήκον, οι υπηρεσίες και η αφοσίωση που επέδειξε κατά την βασιλεία της δεν είναι μόνο παραδειγματική αλλά και εξαιρετική”, ανέφερε πρωθυπουργός.

Λίγοι έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία όπως η Μεγαλειότητά της, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, ανέφερε αναφέρει με ανάρτησή της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι παράλληλα έγραψε πως “εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια και ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για αυτή την ανεπανόρθωτη απώλεια”.

Στο σκοτάδι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής της στο Twitter τη διακοπή φωταγώγησης του Πύργου του Άιφελ, απόψε, ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως, εκ μέρους όλων των Παριζιάνων, εξέφρασε τα συλληπητήρια της στην πρέσβειρα της Βρετανίας Μένα Ρόλινγκς.

«Απόψε, τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ θα σβήσουν, ως φόρος τιμής στη Μεγαλειότητά της, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’», ανέφερε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Νέος βασιλιάς ο Κάρολος – Ο δρόμος προς τον θρόνο και το νέο όνομα

Ο Κάρολος είναι πλέον ο Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ Β‘. Ο θρόνος πέρασε αμέσως χωρίς τελετή στον κλορονόμο, πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η Βασίλισσα πέθανε ήσυχα το απόγευμα στο Μπαλμόραλ. Ο Βασιλιάς κι η Βασιλική Σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ αυτό το βράδυ και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο“, ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στη σχετική ανακοίνωση για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν μια σειρά από πρακτικά – και παραδοσιακά – βήματα που πρέπει να περάσει ο Κάρολος για να στεφθεί Βασιλιάς.

Ο Κάρολος γίνεται βασιλιάς μετά από τον θάνατο της Ελισάβετ Daniel Leal/Pool / AP IMAGES

Πώς θα τον λένε;

Θα είναι γνωστός ως Βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της βασιλείας του νέου βασιλιά. Θα μπορούσε να είχε επιλέξει οποιοδήποτε γράμμα από τα τέσσερα ονόματά του – Charles Philip Arthur George. Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αλλαγή τίτλου.

Αν και είναι διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δεν θα γίνει αυτόματα Πρίγκιπας της Ουαλίας. Ωστόσο, κληρονομεί αμέσως τον άλλο τίτλο του πατέρα του, Δούκα της Κορνουάλης. Η σύζυγός του Catherine θα είναι γνωστή ως η Δούκισσα της Κορνουάλης.

Θα υπάρξει επίσης ένας νέος τίτλος για τη σύζυγο του Καρόλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα