Καταδίκη πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς

Καταδίκη πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς

Ποια ποινή επιβλήθηκε στον 94χρονο πρώην αξιωματικό των SS, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στον θάνατο 170.000 Εβραίων

Ένοχος για συνέργεια στον θάνατο 170.000 ανθρώπων, κρίθηκε την Παρασκευή από δικαστήριο της Γερμανίας ένας 94χρονος πρώην δεσμοφύλακας του Άουσβιτς, σε μία από τις τελευταίες δίκες που γίνονται στη χώρα για τα ναζιστικά εγκλήματα.

Ο Ράινχολντ Χάνινγκ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών, καθώς κρίθηκε ότι προσέφερε βοήθεια στον θάνατο χιλιάδων Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία.

Η δίκη του 94χρονου διήρκεσε σχεδόν τέσσερις μήνες και κατά τη διάρκεια της ακούστηκαν μαρτυρίες από 12 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι αν και σε βαθιά γεράματα, ανέφεραν λεπτομερώς τις τρομακτικές εμπειρίες τους, κάνοντας λόγο για σωρούς πτωμάτων και μυρωδιά καμμένης σάρκας στο στρατόπεδο.

Ο συνήγορος του Χάνινγκ υποστήριξε ότι ο πελάτης του, πρώην αξιωματικός των SS, πρέπει να αθωωθεί, καθώς ποτέ δεν σκότωσε, ξυλοκόπησε ή κακομεταχειρίστηκε κανέναν. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κατηγορούμενος, που ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, ήταν σιωπηλός, αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τους παριστάμενους.

Στο τέλος Απριλίου, σε μια από τις ελάχιστες φορές που πήρε τον λόγο, είχε ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι έχει μετανιώσει που ήταν μέλος μιας "εγκληματικής οργάνωσης", που είχε σκοτώσει τόσους πολλούς και προκάλεσε τόση δυστυχία. "Ντρέπομαι που άφησα εν γνώσει μου να συμβεί αυτή η αδικία και δεν έκανα τίποτα για να την εμποδίσω", ανέφερε.

Ο Χάνινγκ δεν ήταν κατηγορούμενος για συμμετοχή στα εγκλήματα στο Άουσβιτς, ωστόσο οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, του Ισραήλ, του Καναδά, της Βρετανίας και των ΗΠΑ υποστήριζαν ότι είχε βοηθήσει σ' αυτά.

Πρόκειται για υπόθεση παρόμοια με εκείνη του πρώην δεσμοφύλακα στρατοπέδου, Ιβάν Ντέμιανιουκ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011. Πέρσι, ο Όσκαρ Γκρένινγκ, γνωστός ως ο "λογιστής του Άουσβιτς", καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για συνέργεια στον θάνατο 300.000 ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι καμία από τις προαναφερόμενες καταδίκες δεν είναι οριστική. Ο Ντέμιανιουκ άσκησε έφεση αλλά πέθανε πριν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας εξετάσει την υπόθεση ενώ το δικαστήριο ακόμα δεν έχει αποφανθεί για την προσφυγή του Γκρένινγκ.

Στο εδώλιο για τους μαζικούς φόνους στο Άουσβιτς αναμένεται να καθίσουν ένας ακόμα άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι είναι άνω των 90 ετών. Ένα τρίτο άτομο, ο οποίος ήταν μέλος της φρουράς των SS στο Άουσβιτς, πέθανε τον Απρίλιο, σε ηλικία 93 ετών, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη του.

Πηγή: Reuters

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network