Καταδίκη της Le Monde για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Τζον Μάλκοβιτς

Καταδίκη της Le Monde για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Τζον Μάλκοβιτς

Ένοχοι κρίθηκαν τρεις δημοσιογράφοι της Γαλλικής εφημερίδας για δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αμερικανό ηθοποιό να διαθέτει κρυφό λογαριασμό στην τράπεζα HSBC

Ένοχοι για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Αμερικανού ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς κρίθηκαν τρεις δημοσιογράφοι της γαλλικής εφημερίδας Le Monde επειδή είχαν γράψει ότι είχε κρυφό λογαριασμό στην Ελβετία, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων που έκαναν για τη βρετανική τράπεζα HSBC.

Η εφημερίδα είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύσει τη δικαστική απόφαση στο πρωτοσέλιδό της και στον ιστότοπό της.

Στους δύο συντάκτες του δημοσιεύματος επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ και στον διευθυντή έκδοσης 1.000 ευρώ. Και οι τρεις όμως θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση συνολικού ύψους 10.000 ευρώ στον Τζον Μάλκοβιτς.

"Προφανώς, οι πελάτες μου θα ασκήσουν έφεση", δήλωσε ο δικηγόρος τους Κριστόφ Μπιγκό.

Στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου 2015 και στον ιστότοπό της στις 8 του ίδιου μηνός η εφημερίδα δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με το σύστημα που εφάρμοζε η βρετανική τράπεζα HSBC, μέσω της θυγατρικής της στην Ελβετία (HSBC PB) προκειμένου να βοηθά τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν. Η εφημερίδα ανέφερε τα ονόματα πολλών γνωστών προσώπων που μεταξύ 2005-2007 διέθεταν κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Μεταξύ αυτών ήταν και το όνομα του Τζον Μάλκοβιτς.

Οι δικηγόροι του ηθοποιού εξήγησαν ότι στο παρελθόν ο Μάλκοβιτς είχε ανοίξει λογαριασμό σε μια άλλη τράπεζα η οποία εξαγοράστηκε από την HSBC. Ο λογαριασμός αυτός όμως, που ούτως ή άλλως δεν ήταν κρυφός αφού είχε δηλωθεί στις αμερικανικές φορολογικές αρχές, έκλεισε στις 30 Νοεμβρίου 1999, δηλαδή έναν μήνα πριν ιδρυθεί η HSBC PB.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network