Καταλονία: Λαϊκός ξεσηκωμός και άγρια επεισόδια

Καταλονία: Λαϊκός ξεσηκωμός και άγρια επεισόδια
Εικόνα από τα επεισόδια στη Βαρκελώνη AP

Κάτι λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές της 10ης Νοέμβρη, η Ισπανία δοκιμάζεται από τις διαδηλώσεις των Καταλανών που θέλουν την απόσχιση. Πολύ μεγάλη ένταση στη Βαρκελώνη και συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία.

Ατμόσφαιρα δημοψηφίσματος του 2017 θυμίζει πλέον η ατμόσφαιρα στη Βαρκελώνη και στην υπόλοιπη Καταλονία μετά τη φυλάκιση των εννιά αυτονομιστών πολιτικών από το Ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας τη Δευτέρα. 

Την Τρίτη η Βαρκελώνη συγκλονίστηκε από συνεχείς διαδηλώσεις οι οποίες συχνά αντιμετωπίστηκαν βίαια από την εθνική αστυνομία που έχει βγει στους δρόμους για να καταστείλει όπως και όπου μπορεί. 

Οι συγκρούσεις, μάλιστα, σε κεντρικά σημεία της πόλης γενικεύτηκαν και κλιμακώθηκαν προς το βράδυ ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι μεγάλοι διαδικτυακοί τόπου στην Ισπανία είχαν live εικόνα από τα γεγονότα. 

Εν τω μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης ζήτησε αμνηστία για τους εννιά αυτονομιστές ενώ τα καταλανικά συνδικάτα εξήγγειλαν ήδη γενική απεργία για τις 18 Οκτώβρη. Απεργία που φυσικά θα συνοδευτεί από τις ανάλογες διαδηλώσεις. 

Συγκεντρώσεις την Τρίτη έγιναν και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας (Χιρόνα και άλλες) από τις οποίες δεν έλειψαν οι αψιμαχίες ακόμα και μεταξύ πολιτών που έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα της απόσχισης από την Ισπανία. 

Υπό αυτό το κλίμα η πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοέμβρη γίνεται μία πραγματικά δύσκολη υπόθεση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα