Καταλονία: Βάζουν τον Τραμπ και τον… Πάπα στο παιχνίδι για νέο δημοψήφισμα

Καταλονία: Βάζουν τον Τραμπ και τον… Πάπα στο παιχνίδι για νέο δημοψήφισμα
O Κιμ Τόρα AP

Ο Καταλανός ηγέτης Κιμ Τόρα κάνει έκκληση στο διεθνή παράγοντα να μεσολαβήσει έτσι ώστε να ανοίξει επίσημα η κουβέντα για νέο δημοψήφισμα. Τι αποκαλύπτει καταλανική εφημερίδα.

Ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ βάζει στο παιχνίδι για διενέργεια νέου δημοψηφίσματος στην Καταλονία ο Κιμ Τόρα.

Οπως αποκάλυψε την Πέμπτη η καταλανική εφημερίδα “Εl periodico”, o επικεφαλής της Χερεναλιτάτ έστειλε επιστολή στις 26 Σεπτεμβρίου στον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ (γραμμένη στα αγγλικά και όχι στα ισπανικά) την οποία κοινοποίησε τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον Πάπα Φραγκίσκο.

Στην εν λόγω, ο Τόρα ζητούσε τη διαμεσολάβηση και των τριών έτσι ώστε να αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις για νέο δημοψήφισμα (μετά από αυτό της 1ης Οκτωβρίου του 2017 που “πνίγηκε” στην καταστολή από τη Μαδρίτη).

Τονίζει δε ότι δεν επικεντρώνει την προσπάθειά του στο να αποκτήσει άμεσα η Καταλονία την ανεξαρτησία της δείχνοντας διαλλακτικότητα.

Ο Τόρα επίσης ζητά από τη Μαδρίτη να αποσυρθούν οι κατηγορίες για τους εννιά Καταλανούς πολιτικούς σε μία “ένδειξη καλής θέλησης” από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στους προέδρους της Κίνας, της Ουκρανίας και του… Κοσσόβου.

Ωστόσο, στην (ανεπίσημη) απάντησή της, η ισπανική κυβέρνηση δεν έδειξε ιδιαίτερη σπουδή να ανοίξει άμεσα το θέμα. “Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή” τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον Πέδρο Σάντσεθ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα