Κατάρριψη πτήσης MH17: Η Ολλανδία πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη Ρωσία

Κατάρριψη πτήσης MH17: Η Ολλανδία πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη Ρωσία
Τα συντρίμμια της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines κοντά στο Γκράμποβο της Ουκρανίας AP

Δικαιοσύνη ζητάει η Ολλανδία για τα 298 θύματα της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, η οποία καταρρίφθηκε το 2014 ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, που ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η ολλανδική κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (10/07), πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ρωσία για τον “ρόλο της στην κατάρριψη” της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, το 2014.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Στεφ Μπλοκ, όπως αναφέρει το BBC, δήλωσε ότι “ύψιστη προτεραιότητα” είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα 298 θύματα που επέβαιναν στο αεροπλάνο, το οποίο καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία, αντάρτες είχαν τον έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί την ανάμιξή της στην επίθεση ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει επισήμως κάποιο σχόλιο για την εξέλιξη αυτή.

Πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες σκοτώθηκαν όταν καταρρίφθηκε το Boeing 777, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Πάνω από τα 2/3 των θυμάτων είχαν ολλανδική υπηκοότητα.

Τον Μάρτιο ξεκίνησε στην Ολλανδία η δίκη τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού για την υπόθεση. Όλοι συνδέονται με τους φιλορώσους αυτονομιστές. Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει μήνες.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα υποστηρίζει ότι εδώ και καιρό έχει προσφερθεί να συνεργαστεί με τους Ολλανδούς ερευνητές, έχει παρουσιάσει και αρκετές εκδοχές για το τι έριξε την πτήση ΜΗ17.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα