Κατάθεση απ’ το Βέλγιο θέλει να δώσει ο Πουτζντεμόν

Κατάθεση απ’ το Βέλγιο θέλει να δώσει ο Πουτζντεμόν
Catalan President Carles Puigdemont speaks during a statement at the Palau Generalitat in Barcelona, Spain, on Saturday, Oct. 28, 2017. Catalonia's separatist leader has called on Catalans to peacefully oppose Spain's takeover, in a staged appearance that seemed to convey that he refuses to accept his firing, which was ordered by central authorities (Presidency Press Service, Pool Photo via AP) Presidency Press Service, Pool Photo via AP

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας δεν θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να καταθέσει στη Δικαιοσύνη

Την πρόθεση του Κάρλες Πουτζντεμόν να μην μεταβεί στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της κλήτευσής του από την ισπανική Δικαιοσύνη, και να ζητήσει αύριο, Πέμπτη, να δώσει κατάθεση από το Βέλγιο, γνωστοποίησε σήμερα ο δικηγόρος του στο τηλεοπτικό δίκτυο της Καταλονίας.

«Δεν θα πάει στη Μαδρίτη και εγώ πρότεινα να του πάρουν κατάθεση από εδώ στο Βέλγιο. Είναι δυνατόν, είχα κατά το παρελθόν υποθέσεις σαν κι αυτήν κι ο ύποπτος είχε ανακριθεί στο Βέλγιο» είπε ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρτ στο TV3.

Εγκατεστημένος στις Βρυξέλλες μαζί με επτά μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα με ορισμένους από τους «υπουργούς» του «για να εξηγήσει στον κόσμο τα δημοκρατικά ελλείμματα του ισπανικού Κράτους» και ζητά εγγυήσεις για δίκαιη δίκη.

Ωστόσο τουλάχιστον δύο από τους «υπουργούς» επέστρεψαν στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ανακρίτρια του Ανώτερου Δικαστηρίου, με έδρα τη Μαδρίτη, ανέλαβε την υπόθεση κατόπιν πρότασης του γενικού εισαγγελέα, που ζητεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση, κατηγορίες που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και 30 ή και 15 ετών αντιστοίχως.

Εάν παρουσιασθούν, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση, όπως οι δύο επικεφαλής καταλανικών αυτονομιστικών οργανώσεων που προφυλακίσθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου για «στασιασμό». Το Ανώτερο Δικαστήριο θα εξετάσει την Παρασκευή τις προσφυγές τους.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βέλγιο, ο Πουτζντεμόν θα έχει τη μεταχείριση που θα είχε οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, «με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο». Ο Καταλανός ηγέτης διευκρίνισε ότι δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα