Καταθέτει για την υπόθεση Μπετανκούρ ο Σαρκοζί

Former French President Nicolas Sarkozy arrives for an event hosted by Brazilian investment bank BTG Pactual at the Waldorf Astoria hotel in New York October 11, 2012. REUTERS/Andrew Kelly (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)
Former French President Nicolas Sarkozy arrives for an event hosted by Brazilian investment bank BTG Pactual at the Waldorf Astoria hotel in New York October 11, 2012. REUTERS/Andrew Kelly (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Ο Νικολά Σαρκοζί μετέβη  στο δικαστικό μέγαρο του Μπορντ για να καταθέσει στην υπόθεση πιθανής παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007.

Ο Σαρκοζί κινδυνεύει με την απαγγελία της κατηγορίας εκμετάλλευσης προσώπου εν αδυναμία στο πλαίσιο της υπόθεσης Μπετανκούρ, που πήρε το όνομά της από την κληρονόμο του κολοσσού καλλυντικών L' Oreal, τη Λιλιάν Μπετανκούρ, 90 ετών σήμερα και πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας.

Ο 57χρονος πρώην πρόεδρος που αποχώρησε από την πολιτική ζωή μετά την ήττα του το Μάιο στις εκλογές με αντίπαλο τον Φρανσουά Ολάντ, μπορεί να τεθεί υπό το καθεστώς του "επικουρούμενου μάρτυρα", ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε αυτό του απλού μάρτυρα και σε αυτό του κατηγορούμενου.

Είναι η δεύτερη φορά μετά την ψήφιση του Συντάγματος το 1958, που είναι γνωστό ως Σύνταγμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, που ένας πρώην αρχηγός του κράτους κλητεύεται από δικαστήριο μετά τον Ζακ Σιράκ.

Ο Σιράκ καταδικάστηκε πέρυσι για δύο υποθέσεις υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος με στόχο τη χρηματοδότηση του πολιτικού κόμματός του μέσω εικονικών θέσεων εργασίας, το διάστημα που ήταν δήμαρχος του Παρισιού, από το 1977 έως το 1995.

Το δικαστήριο του Μπορντό προσπαθεί να εξακριβώσει αν τα χρήματα της Λιλιάν Μπεντακούρ, η οποία πάσχει από άνοια και η κατάσταση της υγείας είναι βεβαρυμμένη από το Σεπτέμβριο του 2006, χρησίμευσαν για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις προς την εταιρία της.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από την πρώην λογίστρια της οικογένειας Μπετανκούρ που είχε δηλώσει στην αστυνομία τον Ιούλιο του 2010 ότι ο πρώην διαχειριστής της περιουσίας της Μπετανκούρ, ο Πατρίς ντε Μεστρ, τής είχε ζητήσει 150.000 ευρώ σε μετρητά στις αρχές του 2007, λέγοντας πως ήθελε να τα δώσει στον Ερίκ Βερτ, εκείνη την εποχή "ταμία" του κόμματος UMP του Σαρκοζί για την προεκλογική εκστρατεία.

SHARE: