Κάτι καλό συμβαίνει μέσα στη βίαιη πραγματικότητα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

Κάτι καλό συμβαίνει μέσα στη βίαιη πραγματικότητα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
Κάτι καλό συμβαίνει μέσα στη βίαιη πραγματικότητα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Anthony Jean

Το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που δίνει φως και ελπίδα στους επιζώντες σεξουαλικής βίας.

Στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Tongolo στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι επιζώντες σεξουαλικής βίας μπορούν να βρουν τόσο σωματική φροντίδα όσο και ψυχολογική υποστήριξη. Η ειδικός ψυχικής υγείας, Gisela Silva Gonzalez, μας μεταφέρει σε αυτό το πρόγραμμα μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία ένας άνδρα που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Σήμερα ήρθε στο Tongolo, την εξειδικευμένη υπηρεσία μας για επιζώντες σεξουαλικής βίας, ένας άνδρας μέσης ηλικίας. Είχε δεχτεί επίθεση από πολλούς άνδρες ένοπλης ομάδας.

«Πήγαινα να πάρω ψωμί για τα παιδιά μου και ξαφνικά ένας άντρας με σημάδεψε με το όπλο του. Μου είπε ότι αν δεν δεχόμουν, θα με σκότωνε… Αλλά ήμουν ήδη νεκρός».

Γιατί;

Δουλεύω στον τομέα της σεξουαλικής βίας εδώ και εννέα χρόνια. Έχω ακούσει πολλές ιστορίες και κάθε φορά αναρωτιέμαι «Γιατί;».

Είναι ακατανόητο, ακόμη και για επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, να καταλάβουν πώς ένα άτομο μπορεί να βλάψει τόσο πολύ ένα άλλο άτομο.

Η καρδιά σου είναι πληγωμένη

Αυτός ο άνδρας μάς εξήγησε ότι κάποιος που περπατούσε στο δρόμο μιλώντας για το πρόγραμμα Tongolo έφτασε στο σπίτι του:

-Όταν μου εξήγησε ότι μπορούσα να έρθω και να λάβω βοήθεια εδώ, το σκέφτηκα. Το Tongolo είναι η ελπίδα μου και ήρθα.

– Είστε θαρραλέος, κύριε, να έρθετε και να μιλήσετε ακόμα κι αν δεν είναι εύκολο, ακόμα κι αν το τραύμα ξυπνήσει. Έχετε βρει τη δύναμη μέσα σας, στο εσωτερικό σας φρούριο, να έρθετε εδώ για να ζητήσετε βοήθεια, να μιλήσετε και να ανακουφίσετε τον πόνο σας.

– Η καρδιά μου δεν είναι η ίδια τώρα. Χτυπά πολύ σκληρά με έναν περίεργο ρυθμό. Δεν είναι πλέον η καρδιά μου, αυτή η καρδιά ανήκει στον φόβο, στον φόβο του θανάτου.

– Η καρδιά σας, κύριε, είναι πληγωμένη. Σας υπενθυμίζει ότι υπέστη τεράστια ταλαιπωρία, ένα απροσδόκητο και τραυματικό γεγονός, ένα γεγονός που ακόμη και εγώ δεν μπορώ να σας εξηγήσω. Αυτή η καρδιά σας υπενθυμίζει να τη φροντίσετε, γιατί είναι ακόμα ζωντανή, είστε ακόμα ζωντανός και είστε μαζί μας.

Κάτι καλό συμβαίνει μέσα στη βίαιη πραγματικότητα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Adrienne Surprenant

 

Ψυχολογικά τραύματα

Τα τραυματικά γεγονότα αφήνουν πολύ βαθιές πληγές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε στους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνοι, ότι τους ακούμε υποστηρικτικά, χωρίς να τους κρίνουμε. Τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε εδώ, ότι αυτό που τους συνέβη δεν είναι δικό τους λάθος.

Ένα γεγονός αυτού του μεγέθους δεν μπορείς ποτέ να φανταστείς ότι θα σου συμβεί. Δεν έχουμε γράψει κάτι τέτοιο στα σχέδια ζωής μας. Γι ‘αυτό δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Tongolo, γιατί γνωρίζουμε ότι η μοναξιά μετά την κακοποίηση μπορεί να είναι ακόμη πιο επιβλαβής.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για τους ανθρώπους να εκφραστούν ελεύθερα, να εκφράσουν τον θυμό τους, τη θλίψη τους, την οργή τους, τον φόβο τους, τη χαρά τους, τις ανησυχίες τους και τα δεινά τους, όλα περιτριγυρισμένα από καλοσύνη.

Η πρώτη επαφή μετά από ένα τραυματικό συμβάν είναι απαραίτητη. Πράγματι, αυτό θα καθορίσει τι οπτική θα έχει το άτομο στο μέλλον για την ιστορία του. Η ιστορία που αφηγείται το άτομο αυτό στον ίδιο του τον εαυτό είτε θα το εγκλωβίσει σε αυτό το γεγονός, είτε θα το απελευθερώσει από τη φυλακή του τραύματος.

Είμαστε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που δίνουν στους ανθρώπους ελπίδα. Σώζουμε ζωές και υποστηρίζουμε τους ασθενείς μας για να βρουν τρόπους να προχωρήσουν.

Κάτι καλό συμβαίνει μέσα στη βίαιη πραγματικότητα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Davide Scalenghe

 

Παίρνει χρόνο

– Ευχαριστώ για τα λόγια σου. Εδώ έλαβα φροντίδα που θα με βοηθήσει στο μέλλον. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Νιώθω την καρδιά μου βαριά. Πήγα να πάρω ψωμί και υπέφερα έτσι.

Πρέπει να ενημερώσουμε το άτομο ότι παρόλο που ο πόνος υπάρχει, είμαστε μαζί του. Είμαστε εκεί για να τον βοηθήσουμε να ξαναζήσει μετά από αυτό το γεγονός.

Ο ασθενής μου είπε ότι καλλιεργεί λαχανικά, αλλά χρειάζεται χρόνος για αυτό. Χρόνος, νερό, προσπάθεια και προσοχή κάθε μέρα.

– Δείτε τα φυτά σας σαν τον εαυτό σας: χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να τα φροντίσετε. Και μια μέρα θα δείτε ότι είναι έτοιμα και ώριμα, όπως και εσείς. Μια μέρα θα δείτε ότι όλα θα είναι καλύτερα. Έχετε πολλή δύναμη μέσα σας. Το ότι ήρθατε εδώ, δείχνει ότι θέλετε να συνεχίσετε να ψάχνετε έναν τρόπο για να βρείτε ευγνωμοσύνη, αγάπη για τα παιδιά σας, αφοσίωση, υπομονή. Αυτά είναι τα συναισθήματα που έχετε, που υπάρχουν στο σπίτι σας, τα οποία σας δείχνουν ότι είστε ακόμη ζωντανός.

Κάτι καλό συμβαίνει μέσα στη βίαιη πραγματικότητα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας MSF

 

Δύναμη ζωής

Αυτοί οι ασθενείς έρχονται να αναζητήσουν βοήθεια, επειδή υπάρχει ακόμα μια δύναμη ζωής μέσα τους που τους ωθεί να θέλουν να ξεπεράσουν αυτήν την κατάσταση. Με αυτή τη δύναμη πρέπει να δουλέψουμε. Η θέληση και η ικανότητα είναι ήδη εκεί – πρέπει να τη βοηθήσουμε μόνο για να αναπτυχθεί.

Θα ήθελα να πω σε αυτόν τον άνδρα, εκ μέρους μου και ίσως εξ ονόματος των άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας που βοηθούν επιζώντες βίας:

– Σε ευχαριστώ που ήρθες και μου έδωσες την ελπίδα ότι έχεις ακόμα τη δύναμη και το θάρρος να ζήσεις . Σε ευχαριστώ που μου έδειξες ότι όλες οι προσπάθειές μας αξίζουν τον κόπο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια διεθνούς δράσης σε εστίες πολέμου, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές και σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βλέπουν τις άμεσες συνέπειες της βίας στην υγεία των ατόμων και ολόκληρων των κοινοτήτων. Το 2019 πραγματοποίησαν 967.000 επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία και παρείχαν θεραπεία σε 612.700 ασθενείς με ελονοσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα