Καζάνι που βράζει η Παλαιστίνη λίγο πριν τις κινητοποιήσεις για πρώτη επέτειο της “πορείας της επιστροφής”

Καζάνι που βράζει η Παλαιστίνη λίγο πριν τις κινητοποιήσεις για πρώτη επέτειο της “πορείας της επιστροφής”
Πλάνο από την Παλαιστίνη AP

Η μαζική διαδήλωση των Παλαιστίνιων της Γάζας το Σάββατο για την πρώτη επέτειο της πορείας της επιστροφής προκαλεί πονοκεφάλους στο Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας καλούνται να διαδηλώσουν μαζικά το Σάββατο 30 Μαρτίου κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που τους χωρίζει από το Ισραήλ για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο των κινητοποιήσεων του κινήματος με τον ονομασία «Πορεία της επιστροφής».

Η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη, με τους διοργανωτές να έχουν ζητήσει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα την ημέρα εκείνη. Μάλιστα ο Ισμαήλ Χανίγε, επικεφαλής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα, κάνει λόγο για «διαδήλωση ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων.

Από την πλευρά του ΟΗΕ ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία και οι διοργανωτές προέτρεψαν οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές.

Υπό πίεση

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται είναι αν η Χαμάς θα προσπαθήσει ή όχι να περιορίσει τις κινητοποιήσεις και να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά από τα ισραηλινά πυρά. Η απάντηση βρίσκεται κυρίως στην επιτυχία ή μη της μεσολάβησης που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία διαπραγματευόταν με τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Από την άλλη πλευρά του ισραηλινού τείχους ύψους πολλών μέτρων ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση. Η επέτειος της «Πορείας για την επιστροφή» συμπίπτει με μια περίοδο που η ένταση είναι οξυμένη. Από τις αρχές της εβδομάδας σημειώνονται εχθροπραξίες μεταξύ των Παλαιστινίων της Γάζας και του ισραηλινού στρατού.

Από την Τετάρτη επικρατεί μια εύθραυστη ηρεμία. Εξάλλου οι επικείμενες εκλογές στο Ισραήλ, στις 9 Απριλίου, προσθέτουν στην αβεβαιότητα. Έπειτα από μια νέα χρονιά έντασης και βίας το Ισραήλ επιζητεί την επιστροφή στην ηρεμία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αύξησε τις προειδοποιήσεις του στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια «ευρεία» επιχείρηση εναντίον της Γάζας.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα εξαντλήσει πρώτα «όλες τις άλλες δυνατότητες», σε μια προφανή αναφορά στη μεσολάβηση των Αιγύπτιων. Τόσο η Χαμάς όσο και ο Νετανιάχου βρίσκονται υπό πίεση. Η παλαιστινιακή οργάνωση αντιμετώπισε πρόσφατα διαδηλώσεις με αφορμή τη δεινή οικονομική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, την αύξηση των τιμών των προϊόντων και της φορολογίας, τις οποίες κατέστειλε με τη βία, συλλαμβάνοντας περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μάχεται για να κερδίσει μια πέμπτη θητεία, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν ότι αντιμετωπίζει με επιείκεια τη Χαμάς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, το 63% των Ισραηλινών δεν είναι ικανοποιημένο από τη στάση του Νετανιάχου απέναντι στη Χαμάς. Μία ημέρα πριν από τις διαδηλώσεις ο συντονιστής του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, εκτίμησε ότι «προτεραιότητα είναι να διασφαλιστούν οι ζωές και κάθε ένας πρέπει να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα